spot_img
21.6 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 28, 2024
Altele
    AcasăSocialObiecte vechi de mii de ani rescriu istoria Gorjului

    Obiecte vechi de mii de ani rescriu istoria Gorjului

    Noi descoperiri pe DN66. Obiecte vechi de mii de ani sunt aduse în atenţia prezentului în aceste zile. Săpăturile vor mai continua şi în următoarea perioadă, anunţă reprezentanţii Muzeului Judeţean, care mai spun că valoarea obiectelor găsite este inestimabilă, acestea fiind „introduse” în patrimoniul instituţiei de cultură.

    Descoperiri importante pe DN66. Cercetările arheologice au continuat în zona Bumbești-Jiu Gară și Vârtop. Așa cum au precizat chiar arheologii, acolo s-au descoperit adevărate comori, unele unicat pentru județul nostru. Unele obiecte au o vechime de mii de ani, anunţă reprezentanţii Muzeului Judeţean Gorj, instituţia care a coordonat întreaga activitate. „Au continuat cercetările arheologice pe DN 66, unde au fost descoperite obiecte deosebit de importante din epoca bronzului şi epoca romană. Din epoca bronzului, la km 85, în punctul « La lunci », au fost descoperite mai multe vase specifice perioadei bronzului târziu, mai exact culturii Verbicioara, unde au fost depistate 9 vase întregi şi întregibile, cu multe ornamente sub formă de triunghiuri sau sub formă de romburi; acestea au urme de arsură secundară; considerăm că au fost nişte vase depuse după un anumit ritual. Cercetările arheologice vor continua în zona respectivă. Un lucru deosebit – aceste vase au o vechime de 3400-3500 ani; vor întregi patrimoniul muzeului nostru. Tot în urma cercetărilor pe DN 66 au fost descoperite foarte multe cărămizi şi ţigle romane, monede romane de început de secol III, cât şi fragmente ceramice cu motivul şarpelui, cultele mitraice şi fibule aduse de către militarii care veneau dinspre Asia Mică şi care au stat în această zonă, la castrul roman de la Bumbeşti-Gară. De asemenea, au fost descoperite o serie întreagă de obiecte legate de podoabă, anumite obiecte legate de harnaşament. Toate aceste vestigii descoperite au fost aduse la muzeul nostru, restaurate şi conservate şi după aceea vor fi expuse în vitrinele muzeului de la Târgu-Jiu. Cercetările mai continuă câteva zile şi după aceea se va face descărcarea arheologică a zonei”, a spus Gheorghe Calotoiu, director de şantier, cercetător în cadrul Muzeului Judeţean Gorj.

    Descoperire de excepţie care va întregi patrimoniul Muzeului Judeţean

    Obiectele găsite vor întregi patrimoniul cultural al muzeului. Gorjenii vor putea vedea din luna septembrie aceste obiecte, chiar în vitrinele muzeului, descoperind aspecte importante ale istoriei. „De-a lungul timpului, de la sfârşitului veacului al XIX-lea, de când se cercetează arheologic castrul roman şi aşezarea civilă aferentă acestuia din punctul Bumbeşti-Jiu – Gară, au fost scoase la iveală obiecte romane extraordinar de importante. Recent s-a descoperit un medalion de argint filigranat, două monede (una de argint şi una de bronz) din secolele II – III; mai clar, moneda de argint este un denar care a fost emisă de către împăratul Geta la Roma, în 211-212. Ceva inedit pentru acest castru sunt fragmente de vase de cult decorate cu motivul şarpelui, cu decor aplicat. Cercetătorii îşi împart atribuirea acestor vase de cult ba lui Sabazios, care este un zeu htonic reprezentat mai ales ca un şarpe şi socotit a fi simbolul reînvierii anuale a vegetaţiei şi a forţei fertile a naturii. S-au mai descoperit două fibule de bronz (una – apariţie singulară până acum în săpăturile arheologice din zona Bumbeşti-Jiu – Gară), unelte agricole cum este secera fragmentară din fier, un terminal de curea din bronz, precum şi materiale de construcţie din fier (piroane) şi din ceramică (ţigle, olane, cărămizi) şi vase de bucătărie”, a spus Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj. De menţionat este faptul că din colectivul de cercetare a zonei respective a DN 66 au făcut parte: Dumitru Hortopan, Adina Cotorogea şi Ion Cernitoiu. Muzeul va primi pentru această descoperire aproximativ 38.000 de lei iar obiectele descoperite vor putea fi văzute, din septembrie, de turiștii fascinați de istorie, la Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu” din municipiu.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: