spot_img
14.7 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 28, 2024
Altele
    AcasăSocialŞcolile din Motru, în pericol

    Şcolile din Motru, în pericol

    Şcolile din municipiul Motru riscă să-şi închidă uşile din cauza datoriilor istorice pe care primăria le are de achitat către furnizorii de apă şi căldură, dar şi alte utilităţi.

    Problemele de administrare ale şcolilor au apărut după încetarea susţinerii lor de către minerit, înregistrâdu-se datorii mari la factura de întreţinere, agent termic, apă potabilă şi celălalte utilităţi. Şcolile sunt organizate pe două centre bugetare iar datoria lor actuală este pentru agentul termic şi apa potabilă. Colegiul Tehnic Motru, unitate care constituie singură un cetru bugetar, este datoare 400.000 de lei către societatea Aparegio Târgu-Jiu. De asemenea, Colegiul Tehnic Motru are de achitat suma de 3,4 milioane de lei către UATAA Motru, din care, mai mult de jumatate sunt penalităţi de întârziere.
    În celălalt centru bugetar intră şase grădiniţe: Şcolile Generale Nr. 1 şi 2 şi Colegiul „George Coşbuc”, unităţi şcolare care consumă împreună 500 de gigacalorii. Grădiniţa nr.1 din Motru are o datorie de peste 7 milioane de lei către UATAA Motru.

    Ruşeţ vrea să scape Colegiul Tehnic de datorii

    În luna noiembrie, la puţină vreme după ce a fost numit director al Colegiului Tehnic Motru, Nicolae Ruşeţ, şi-a chemat angajaţii la ordin pentru a reglementa nivelul cheltuielilor şi al datoriilor şi s-a adresat Primăriei Municipiului Motru cu lucruri pe care le-a crezut rezolvabile. Ruşeţ s-a şi intalnit cu reprezentanţii unităţilor vizate pentru că şcoala nu era contorizată şi consumurile erau exagerate.
    În istoria şcolii au existat momente în care Sala de sport, atelierul şi cantina au fost schestrate până la plata datoriile de către furnizorii de servicii. Documentele inregistrate în arhivele şcolii şi administraţiei publice locale arată că neregulile au fost semnalate, însă, de mult, dar nu s-a luat nicio măsură. Nicolae Ruşeţ crede că această datorie, de circa 4 miloane de lei ar putea fi reevaluată, altfel, după 1 ianurie 2012, şcoala ar putea să fie închisă, deoarece noul sistem de finaţare a invăţămantului are alte principii.

    La ora actuală, Cosiliul Local Motru este proprietarul UATAA şi finaţează şi şcolile. Banii pe care îi primesc cele două centre bugetare sunt folosiţi pentru plata facturii de întreţinere de curent şi servicii pentru salarii şi pentru consumabile, însă, aceşti bani sunt dirijaţi către plata eşalonată a datoriilor istorice. Şcolile din Motru sunt căutate, profesorii sunt apreciaţi, dar dacă nu se şterg datoriile şcolilor,uşile lor se vor închide pentru că nu vor fi bani nici pentru plata salariilor profesorilor, nici pentru cretă.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: