spot_img
20.5 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 28, 2024
Altele
    AcasăSocialStudenții gorjeni, tentați să lucreze în SUA prin programul „Work&Travel“. Ce condiții...

    Studenții gorjeni, tentați să lucreze în SUA prin programul „Work&Travel“. Ce condiții trebuie să îndeplinească

    Studenții gorjeni sunt tentați să meargă pe timpul vacanței de vară în Statele Unite ale Americii pentru a munci și călătorii. Andrei Balaita, director regional pe zona Olteniei al Asociației American Experience, prin care studenții român ajung în SUA, a venit la Universitatea „Constantin Brâncuși“ din Târgu Jiu, pentru a le prezenta studenților posibilitatea de a merge în SUA să lucreze și să călătorească: „Programul pe care îl promovăm în rândul studenților a apărut prin anii 60, în Statele Unite ale Americii și a fost lansat de Departamentul de Stat American. La început a fost doar un program doar de «travel», dar studenții dorind să stea mai mult timp în SUA, Departamentul de Stat a adăugat și partea de «work». Așa s-a născut programul «Summer Work & Travel», care se derulează, așa cum se și numește, pe perioada verii, în vacanță, și e important că nu interferează cu anul universitar. E nevoie să știți engleză la nivel conversațional. Perioada în care acest program se desfășoară în România este 15 iunie – 30 septembrie. Trei luni și jumătate în care puteți lucra în Statele Unite ale Americii, urmând ca de la 30 septembrie la 30 octombrie să puteți călători. American Experience a apărut în România în anul 2002 și de atunci a trimis în SUA 25.000 de studenți pe perioada verii. America te schimbă foarte mult, prin felul lor de a trăi, cultura lor față de muncă“.

     
     
     
     
     
     

    Studenții trebuie să plece cu o sumă de bani

    Studenții trebuie să aibă o anumită sumă de bani atunci când pleacă în SUA pentru a-și putea asigura cheltuielile de transport și necesare pentru primele săptămâni. O bancă din România îi ajută pe studenți cu un credit special pentru acest program. „Pentru prima săptămâna e nevoie să aveți bani la voi pentru a vă achita chiria, să vă plătiți mâncarea sau să vă luați o bicicletă, pentru că acolo toată lumea merge pe bicicletă”, a mai precizat Andrei Balaita. Acesta a spus că la acest program se pot înscrie toți studenții, masteranzii sau doctoranzii care sunt înscriși la cursuri la zi și la o facultate acreditată. „Trebuie să-și aducă o serie de documente și trebuie să susțină un interviu cu un angajator. Jobul și documentele sunt asigurate din țară. Pentru a obține viza e nevoie să mergeți la un interviu la Ambasada Americii“, le-mai spus Andrei Balaita studenților gorjeni. Acesta a participat la trei programe de acest fel: „Pentru mine a fost cea mai tare experiență. Am fost de trei ori și mă mai duc ca să-i ajut pe studenții de acolo. E casa mea departe de casă. Acolo e destul de simplu. Ai, de obicei, un job în domeniul Horeca. Ești în conjurat de oameni de vârsta ta, din toată lumea“.

    „Este visul meu din copilărie”

    Teodor Tăpuș, de 20 de ani, student, spune că plecarea în SUA este visul său din copilărie. El a primit, deja, un job și urmează să înceapă lucrul la jumătatea lunii iunie a anului viitor: „Este visul meu din copilărie să plec în Statele Unite ale Americii de când am văzut primul film. Am vrut să plec din primul an de facultate, dar am avut un trac, pentru că era problema de bani. Am ajuns în anul III și am decis să plec. Am nevoie de 3.000 de dolari ca să plec și o să fac un împrumut. Pe data de 15 iunie anul viitor o să încep munca acolo. Este vorba de un post de debarasator“. Deian Rujoievic, 20 de ani, student la Sunt la Facultatea de Inginerie a fost plecat la muncă în SUA anul trecut și este mulțumit de ceea ce câștigurile realizate și de experiența trăită: „Am fost vara trecută și a fost foarte frumos. Am lucrat casier la Mc Donald`s și la Tako. Am lucrat timp de trei luni și jumătate. Nu a fost greu. A fost chiar amuzant, pentru că americanii au o cultură diferită. M-am adaptat repede. Am auzit de la un prieten din Craiova de această ofertă și am fost împreună cu el. Mi-am făcut prieteni noi. Americani sunt un popor pozitiv. Am fost într-un oraș de mărimea Târgu Jiului, în statul Minesota, de aproximativ 100.000 de locuitori, iar când mergeam pe stradă oamenii te salută”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: