Cazul preotului de la Vladimir, care impunea taxe exagerate pentru înmormântarea localnicilor nu a rămas fără ecou în rândul gorjenilor. Localnicii din Murgești, localitate componentă a orașului Turceni, ne-au transmis că și în localitatea lor, dar și în Valea Viilor și Gârbovu, preotul paroh ar fi impus taxe mari pentru serviciile de înmormântare, care îngenunchează enoriașii. Asta deși oamenii oricum plătesc o taxa de 50 de lei, anual, spre biserică.
Preotul Iustin Bondoc este parohul care cere, în opinia credincioșilor, prea mult când omul este în necaz, sau mai bine zis, cu mortul în casă. Enoriașii spun că pentru serviciul religios la înmormântare li s-ar cere 1500 de lei, dar că ar fi obligați să plătească alți 350 de lei dacă preotul este chemat la pomană, să citească pentru deschiderea mesei. Pentru parastas se achită alți 50 de lei, iar cheltuielile exagerate nu s-ar opri aici. Un localnic povestește însă un lucru incredibil, care l-a trăit la înmormântarea tatălui său. Omul spune că preotul a refuzat să le răspundă când a fost anunțat că are un decedat din localitate, motivând că mortul nu își achitase taxa anuală la biserica pe ultimii patru ani.
Cu chiu cu vai, a venit la înmormântare, dar la cuvântarea de final, când se spune ceva despre mort, despre familie, ce a făcut în viața sa, în fața celor îndoliați, preotul a spus numai lucruri negative despre omul care se afla în sicriu.
Cuvântare pentru mort, cu lucruri negative!
„În fața fraților și a mamei mele a spus că tata nu a fost om bun, că s-a judecat cu el și că nu a plătit taxa anuală la biserică. Am rămas toți șocați. Nu s-a oprit aici. Pe noi ne ocolește și de Crăciun și de Bobotează, că mama i-a pus zece lei în ceaun, în monede și i-a spus că el vrea bani de hârtie, cum dă toată lumea. Este cumplit. Dacă îți moare cineva din familie, ca să dai la popă, faci împrumut la bancă”, a declarat, dezamăgit, omul.
Primăria Turceni a donat lemne bisericii, popa le-a vândut
Enoriașul povestește că Primăria Turceni ar fi făcut o donație de 15 metri cubi de lemn către biserică, asta deși lăcașul de cult are gaze. Preotul ar fi vândut lemnele donate unui cetățean din sat, sa nu fie în pierdere.
Trebuie menționat că există cuantum maximal al taxelor pentru serviciile bisericești. Acestea sunt, însă, la sfert față de ce percep preoții menționați.
Pentru o cununie, enoriașii nu vor trebui să plătească mai mult de 600 de lei, anunța în primăvara Mitropolia. Pentru un botez, dar și pentru o înmormântare, tariful maxim este de 500 de lei.
Mai mult, decizia Mitropoliei mai prevede că preoții nu vor putea sub nicio formă să condiționeze oficierea slujbelor de înmormântare. Astfel, preoților le este interzis să refuze să oficieze slujba de înmormântare, dacă nu primesc bani, mai ales atunci când vine vorba despre familii fără posibilități.
Până în aprilie, tarifele erau stabilite în funcție de cât de mare era biserica, sau de zona unde era amplasată. De exemplu, pentru o cununie religioasă, mirii sau nașii erau nevoiți să scoată din buzunare cel puțin 500 de lei, iar în unele lăcașuri de cult această taxă ajungea și la 1.500 de lei.