spot_img
12.3 C
Târgu Jiu
miercuri, octombrie 16, 2024
Altele
    AcasăActualitateGorjeanul Alexandru Gavrilescu este noul arhitect al emisiunii „Visuri la cheie“

    Gorjeanul Alexandru Gavrilescu este noul arhitect al emisiunii „Visuri la cheie“

    Noul arhitect al emisiunii „Visuri la cheie“ este gorjeanul Alexandru Gavrilescu. „Felicitări lui Arh. Alexandru Gavrilescu, fost elev al liceului, pentru activitatea din emisiunea ,,Visuri la cheie”!!!“, a transmis conducerea Liceul de Arte din Târgu Jiu pe pagina de Facebook.

    Arhitectul Alexandru Gavrilescu, în vârstă de 32 de ani, s-a alăturat echipei „Visuri la cheie“, alături de Andra Marinescu.

    Gorjeanul a povestit într-un interviu pentru ziarul Adevărul că, inițial, a dorit să fie grafician deoarece se pricepea la desen: „Iniţial am vrut să fiu grafician – desenam bine pentru un copil de 11 ani –, iar la 15 ani, când am intrat la liceul de artă din oraşul natal, m-am ciocnit cu arhitectura. A fost dragoste la prima înţelegere, iar când profesorul meu din liceu, pentru care am şi lucrat, mi-a deschis uşile acestei lumi, am intrat şi am decis să uit că există vreo ieşire“.

    A fost crescut doar de mamă 

    Alexandru Gavrilescu a fost crescut doar de mamă. El a mărturisit că nu și-a cunoscut tatăl: „Mama mi-a dat încredere multă când am văzut-o fericită datorită preocupărilor mele, a fost o femeie minunată. Pe tatăl meu nu l-am cunoscut, însă, i-am găsit repede înlocuitor când am luat creionul în mână pentru prima dată. Arhitectura în viaţa mea a apărut brusc şi cred că m-a ales ea pe mine, nu eu pe ea“.

    „Desenul îmi era cel mai bun prieten“

    Alexandru a mai povestit că a intrat la liceul fără ca mama lui să știe. A optat pentru arhitectură, pentru că în acel an nu exista secție de pictură sau grafică: „Terminasem şcoala primară, nu eram un elev bun la carte, nu aveam preocupările copiilor de vârsta mea. Desenul îmi era cel mai bun prieten, aşa că am decis să merg la liceul de artă. Ţin minte şi acum că i-am spus mamei că mă duc la un prieten să ne uităm la un film şi aşa am plecat eu să dau examenul la liceu. Eu voiam să dau la grafică sau la pictură, însă singura secţie în anul respectiv era secţia de arhitectură. Am intrat în examen fără pic de informaţie – ce este aia arhitectură?! –, iar când au venit subiectele am avut un sentiment tare ciudat, de parcă nu era prima oară când vedeam aia şi am ştiut exact ce aveam de făcut“.

    Marcat de Brâncuși

    Alex a mai relatat că a fost marcat de personalitatea marelui sculptor Constantin Brâncuși și de operele acestuia lâmngă care a crescut: „Am copilărit în oraşul lui Brâncuşi. Lucrările lui m-au marcat enorm şi mă marchează şi astăzi, iar el ca personaj mi-a fost şi îmi este exemplu demn de urmat. Un om care din nimic a reuşit să scrie istorie – consider că merită să îl porţi în călătoria vieţii. Da, am avut o copilărie fericită, acum depinde şi cu ce o comparăm. Din prisma desenului, a fost minunată. Desenam foarte mult şi asta mă ţinea preocupat şi departe de orice gând negativ sau neajuns, mai ales că într-o familie cu un singur părinte nu este uşor. Îmi desenam jucăriile pe care ulterior mă apucam să le construiesc din diferite materiale – bineînţeles, atât cât putea să facă un copil. Cele mai frumoase amintiri sunt în camera copilărie mele, unde mereu mă jucam de-a arta“.

    Este pasionat de sculptură

    Arhitectul gorjean este pasionat de sculptură: „Pasiunea mea pentru artă, în general, a fost mereu în mine, nu îmi amintesc ziua în care să nu o fi avut. Arta se subordonează unui singur părinte, şi anume, desenul. Mi-am dorit sculptura la fel de tare ca arhitectura şi, încă din copilărie, nu reuşesc eu să le îmbin, ele se întrepătrund prin natura lor. Sunt similare – arhitectura este un limbaj şi sculptura un altul, cu întrebuinţare diferită: dacă arhitectura este forma utilă şi funcţională omului, ca individ, sculptura este o arhitectură utilă şi funcţională sufletului. Ambele oferă bucurie oamenilor, acum depinde de măiestria persoanei care le studiază“, a mai povestit pentru Adevărul.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!