spot_img
10.2 C
Târgu Jiu
vineri, mai 17, 2024
Altele
    AcasăActualitateÎnscrieri blocate în creșe

    Înscrieri blocate în creșe

    Creșele din Gorj, ca și altele din țară, vor trece în subordinea Ministerului Educației. Procedura blochează înscrierea micuților, spre nemulțumirea părinților. La ora actuală unitățile dedicate preșcolarilor nu primesc noi solicitări, oficialii Inspectoratului Școlar afirmând că se așteaptă vești, în acest sens, de la Ministerul Educației.

    Nouă din cele zece creșe de stat existente în județul Gorj vor funcționa în anul școlar 2021-2022 sub tutela Ministerului Educației. Din păcate acest transfer a dus la blocarea activității. Nicio creșă din Gorj nu primește noi cereri, ci funcționează cu numărul de copii existent până la adoptarea acestei decizii. Oficialii Inspectoratului Școlar susțin că în teritoriu situația este clară și că sunt așteptate vești de la centru.
    “La momentul acesta procedura este blocată, nefiind foarte clar cine și cum răspunde de aceste creșe, deși există un act care spune că aceste unități vor fi preluate de Ministerul Educației. În Gorj toate primăriile au depus solicitarea ca unitățile să fie preluate de Inspectorat Școlar Județean. La momentul acesta este blocată întreaga procedură, sperăm ca în scurt timp să putem să oferim informații suplimentare, astfel încât să nu existe probleme de disfuncționalitate privitor la accesul copiilor la aceste unități”.

    Datele arată că în jumătate din județele din România nu există educatori – puericultori în creșele preluate. La Gorj din cei aproape 100 de angajați, pe acest sector, doar 10 ocupă posturile de educatori-puericultori. Pentru a debloca situația oficialii au transmis că “din acest an școlar, se acceptă pentru ocuparea funcției de educator-puericultor și: „absolvenți ai liceului pedagogic sau ai unei școli echivalente, cu specializarea educatoare, care au urmat cursuri de educație timpurie în cadrul proiectelor derulate de Ministerul Educației cu terți, precum și absolvenți cu diplomă de licență, specializarea pedagogia învățământului preșcolar și primar, sau absolvenți ai programelor de masterat didactic, specializarea educație timpurie”, potrivit răspunsului Ministerului Educației, cu referire la Ordonanța de Urgență nr. 100 din 10 septembrie 2021.

    De asemenea, „educatorii-puericultori din structura creșelor de stat care trec în coordonarea Ministerului Educației, începând cu anul școlar 2021-2022, pot ocupa, în următorii 4 ani, funcția de educator-puericultor, cu condiția îndeplinirii cerințelor specifice din Metodologia de recunoaștere și atestare a competențelor profesionale pentru ocuparea funcției de educator-puericultor, elaborată de Ministerul Educației”.

    Creșele care nu vor trece în subordinea Ministerului Educației rămân în grija autorităților publice locale. UAT-urile le vor administra și vor primi costul standard per copil antepreșcolar/an de 15.000 de lei.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: