spot_img
12.8 C
Târgu Jiu
luni, aprilie 29, 2024
Altele
    AcasăActualitateInspectorii D.S.V.S.A. Gorj în control la unitățile de alimentație publică din județ....

    Inspectorii D.S.V.S.A. Gorj în control la unitățile de alimentație publică din județ. S-au aplicat amenzi

    Direcţia Sanitar Veterinară şi Siguranţa Alimentelor (DSVSA) GorjPe parcursul săptămânii trecute, inspectorii D.S.V.S.A. Gorj au efectuat controale și verificări tematice și fizice în unități supuse supravegherii și controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor situate pe raza teritorială a județului Gorj (Albeni, Alimpeşti, Arcani, Baia de Fier, Bălăneşti, Bâlteni, Căpreni, Cătunele, Bumbeşti-Jiu, Bustuchin, Glogova, Godineşti, Hurezani, Jupâneşti, Licurici, Motru, Muşeteşti, Novaci, Padeş, Peştişani, Polovragi, Rânca, Runcu, Scoarţa, Stejari, Târgu-Cărbuneşti, Târgu-Jiu, Tismana, Turcineşti), pentru a verifica modul de asigurare a conformității cu cerințele legislației în vigoare în domeniile alimentar și al sănătății şi bunăstării animalelor. Controalele efectuate au constat în:

    – verificarea condițiilor de igienă în baza Planului cifric al Programului de Supraveghere și Control în domeniul Siguranței Alimentare și a tematicilor propuse de A.N.S.V.S.A. privind prevenirea toxiinfecțiilor alimentare și zoonozelor – 279 controale;

    – verificarea condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de porc şi produse din carne de porc, în scopul prevenirii toxiinfecțiilor alimentare, precum și prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA);

    – controale comune cu echipe ale I.J.J. și I.P.J. Gorj în trafic, asupra mijloacelor auto de transport a porcinelor vii și produselor alimentare din carne de porc, privind verificarea restricțiilor impuse în contextul evoluţiei pestei porcine africane (Motru, Polovragi, Turcineşti, Târgu-Jiu);

    – prelevarea a 49 de probe din alimente (alimente preparate gata de consum, miere, mezeluri, brânzeturi, ouă), apă tehnologică şi ambalaje, pentru determinarea parametrilor microbiologici în produse alimentare (NTG, stafilococi coagulazo-pozitivi, Salmonella spp., Escherichia coli, Enterobacteriaceae, enterococi, bacterii coliforme, drojdii şi mucegaiuri, zaharoza, indice diastazic, HMF, monoglutamat de sodiu, nitriți);

    – soluţionarea a două reclamaţii din partea consumatorilor (Padeş, Turcineşti);

    – evaluarea a 15 unităţi supuse controlului;

    – 46 controale în grădinițe și scoli pentru verificarea produselor cuprinse în Programul guvernamental „Lapte-corn” (Bălăneşti, Bâlteni, Căpreni, Bumbeşti-Jiu, Bustuchin, Licurici, Muşeteşti, Peştişani, Târgu-Cărbuneşti, Târgu-Jiu, Tismana);

    – verificarea respectării legislației sanitare-veterinare la farmacii veterinare, magazine de furaje şi depozite veterinare din Motru şi Târgu-Jiu;

    – avizarea mişcărilor inter-judeţene de animale;

    – verificarea deconturilor acțiunilor sanitare-veterinare realizate de către medicii de liberă practică împuterniciți pentru luna februarie 2019;

    – emiterea și distribuirea către proprietari a unui număr de 288 pașapoarte bovine;

    – eliberarea unui număr de 31 extrase din Registrul Național al Exploatațiilor.

    În timpul controalelor efectuate în această perioadă au fost aplicate următoarele sancțiuni contravenționale (Motru, Polovragi, Rânca, Târgu-Jiu):

    • 000 lei la o brutărie, pentru întreținerea necorespunzătoare a spațiilor (paviment degradat și neigienizat, pereți și plafon cu zone cu mucegai și acumulări de murdărie și grăsime; aparatura frigorifică și utilajele tehnologice neîntreținute corespunzător și neigienizate;
    • 1000 lei la un restaurant, pentru neîntreținerea spațiilor și echipamentelor (recipiente și ustensile de lucru degradate, depozitate în sala de pregătire a preparatelor culinare, recipiente neigienice de precolectare a deșeurilor tehnologice, obiecte vestimentare păstrate în spațiul de depozitare a alimentelor);
    • 10000 lei la un restaurant, pentru depozitarea unor produse alimentare (pește, ceafă porc, cotlet porc, piept pui) fără elemente de identificare (etichetă);
    • 1000 lei la un restaurant, pentru faptul că aparatura frigorifică nu este igienizată în mod corespunzător; nu există o sectorizare adecvată a materiilor prime, care se păstrează împreună cu produsele finite; vesela, mesele de lucru sunt neigienizate; nu se face dovada efectuării operațiunilor  DDD, periodic, cu o societate specializată;
    • 1500 lei unei persoane fizice, pentru transportul de animale fără documentele legale;
    • 1500 unei persoane fizice, pentru transportul de produse alimentare de origine animală fără documente sanitare-veterinare;
    • 1200 lei la un magazin alimentar, pentru depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare.

     

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: