spot_img
20.3 C
Târgu Jiu
marți, septembrie 26, 2023
Altele
  AcasăActualitateNu mai vor să aștepte armonizarea Legii 197 cu Legea pensiilor/ Au...

  Nu mai vor să aștepte armonizarea Legii 197 cu Legea pensiilor/ Au intrat în greva foamei

  Cinci sindicaliști din Complexul Energetic Oltenia au intrat luni în greva foamei în fața Ministerului Muncii. Aceștia au mers să discute cu șefii instituției despre neaplicarea Legii 197 din 2021, dar nu mai sunt dispuși să aștepte armonizarea acesteia cu Legea Pensiilor. Există, însă, voci din rândul sindicatelor care spun că protestul nu va produce efectele dorite, dar și promisiuni că noul Guvern va renegocia cu Comisia Europeană termenele de închidere a capacităților pe cărbune ale CEO, pentru a scădea presiunea socială a riscului reducerii drastice a locurilor de muncă într-un timp foarte scurt.
  Legea 197, care permite pensionarea cu 13 ani mai devreme în sectorul minier și energetic ar putea rezolva situația reducerilor de personal stabilite pentru Complexul Energetic Oltenia, care trebuie să-și închidă sau să-și pună în rezervă capacitățile pe cărbune. Prezent zilele trecute la Târgu Jiu, Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, din cadrul Ministerului Muncii, a anunțat că Legea nu poate fi aplicată, direct, în forma actuală, fiind nevoie de armonizarea ei cu Legea pensiilor. Timpul, însă, trece, termenele de închidere se apropie și, nu mai departe de 1 iulie, celor 1800 de angajați pe perioadă determinată de la CEO li se termină contractul. Mai mult, ședința anunțată pentru luni de către conducerea CEO, pentru luarea unei decizii asupra situației celor 1800 de angajați nu s-a mai ținut. În aceste condiții de presiune socială, cei cinci sindicaliști ce au venit să discute cu ministrul Muncii Marius Budăi au decis să intre în greva foamei, după ieșirea de la Minister.
  Va da, sa un, rezultate greva?
  „În urma discuțiilor purtate pentru deblocarea și aplicarea în totalitate a prevederilor legii nr.197/2021, discuții avute cu Domnul Marius Budăi, Ministrul Muncii și Domnul Cristian Vasilcoiu, Ministru Secretar de Stat, am hotărât să intrăm în protest extrem (GREVA FOAMEI), în fața Ministerului Muncii!” a anunțat Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului „Energia” Rovinari.
  Vasile Tivig, sindicalist în cadrul Complexului Energetic Oltenia, a declarat că s-a intrat într-o criză de timp în ceea ce privește aplicarea Legii 197, din perspectiva menținerii celor 1.800 de angajați în CEO, dar nu crede că acest protest va rezolva problema. „Este greu de crezut că protestul va produce efectele scontate. Nu cred că pot să rămână prea mult timp în greva foamei. Obiectiv, durează încă o săptămână în cel mai bun caz la Camera Deputaților, dacă va fi adoptat acel proiect de lege. Apoi încă 15 zile la președinte. Își pun în pericol sănătatea, pentru că nu se poate să fie adoptat acel act normativ într-un timp rezonabil. Legea 197, așa cum este acum, nu cred că va fi aplicată de către casele de pensii”, a declarat Vasile Tivig.
  Cum s-a ajuns aici?
  În această situație disperată s-a ajuns, la Complexul Energetic Oltenia, pentru că Ministerul Energiei nu a cerut Comisiei Europene prelungirea termenelor de închidere a capacităților pe cărbune, în condițiile în care lucrările la capacitățile pe gaze și panouri fotovoltaice, ce ar trebui să le înlocuiască, sunt întârziate. În acest fel, s-ar fi câștigat timp, pentru ca legea 197 să poată fi aplicată. Deputatul Mihai Weber are, însă, convingerea că schimbarea lui Virgil Popescu de la Ministerul Energiei și preluarea conducerii Guvernului de către președintele PSD Marcel Ciolacu va schimba situația. Acesta a declarat, cu ocazia rotativei guvernamentale, că se vor negocia noi termene. „În ceea ce privește sectorul energetic, prim-ministrul Marcel Ciolacu este consecvent: odată cu schimbarea ministrului Virgil Popescu, se modifică și abordarea în relația cu Comisia Europeană pe politica energetică a României. Așadar, rediscutarea termenelor asumate în Planul de Restructurare al Complexului Energetic Oltenia și corelarea cu planul investițional reprezintă o preocupare a noului Guvern, în domeniul energetic, lucru pe care l-am susținut și care a fost inserat în actualul program de guvernare. În prezent nu există nicio solicitare la Comisia Europeană în vederea rediscutării termenelor de închidere a capacităților pe bază de cărbune.” a declarat deputatul PSD Mihai Weber.
  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: