spot_img
21.6 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 28, 2024
Altele
    AcasăActualitateRezultatele anchetei de la UM Sadu întârzie să apară

    Rezultatele anchetei de la UM Sadu întârzie să apară

    Au trecut mai bine de două luni de la producerea exploziei de la UM Sadu şi nici până în prezent specialiştii Insemex nu au reuşit să ducă la bun sfârşit promisiunea făcută, aceea că într-o lună va fi prezentat rezultatul expertizei la deflagraţia făcută. Mai grav este faptul că aceeaşi promisiune a fost făcută şi de către Ministrul Economiei, Ion Ariton, în declaraţiile făcute cu ocazia vizitei la Uzina Mecanică Sadu. De altfel, nu ar trebui să ne mai mire nimic, asta nefiind prima promisiune făcută de Ariton în deplasările făcute la Târgu-Jiu.

    Promisiuni şi amânări de la o săptămână la alta, de acest lucru au avut parte din momentul producerii exploziei rudele celor decedaţi în explozia produsă la Uzina Mecanică Sadu, angajaţii fabricii, dar şi reprezentanţii celorlalte instituţii implicate în finalizarea anchetei. În momentul producerii deflagraţiei, conducerea Institutului Insemex Petroşani au dat asigurări că într-o lună se vor prezenta cauzele ce au dus la producerea exploziei şi implicit la moartea celor două muncitoare. Se întâmpla la începutul lui februarie, iar acum pe 14 aprilie, nimic nu este cert şi sigur. Contactat telefonic, directorului Institutului Petroşani a repetat ceea ce a mai spus şi în urmă cu o săptămână „cu certitudine săptămâna viitoare expertiza va fi gata, în proporţie de 90%”. Singura diferenţă este aceea că de această dată, Constantin Lupu, directorul Institutului a adus câteva precizări în plus, de care conducerea Uzinei de Armament nici nu ştia.

    Conducerea Insemex : „căutăm sursa de iniţiere”

    „Expertiza a întârziat deoarece am avut nevoie de un standard de la Făgăraş. Azi sau mâine trebuie să mai facem anumite teste în poligonul de la Sadu şi săptămâna viitoare cu certitudine vom încheia totul”. Directorul Insemex Petroşani, Constantin Lupu a mai precizat că „în cazul exploziei de la UM Sadu şi de la Mina Uricani, expertizele au fost mult mai complexe. Noi trebuie să spunem care a fost cauza producerii, ne trebuie sursa de iniţiere”. Cât despre numărul de specialişti ce lucrează la expertiza de al UM Sadu, conducerea Institutului a precizat că numărul persoanelor se ridică la 20, specializaţi pe toate domeniile de activitate. În stand-by, stă şi conducerea ITM Gorj sau Inspecţia Muncii. Inspectorul şef, George Romanescu a precizat că, la nivelul instituţiei pe care o conduce, se aşteaptă rezultatul expertizei de la Petroşani.

    Reabilitări de două miliarde de lei

    În ceea ce priveşte activitatea desfăşurată în prezent la UM Sadu, de câteva zile bune a fost reluată activitatea la secţia pirotehnică, unitate care, urmare a deflagraţiei produse a avut nevoie de lucrări de reabilitare ce s-au ridicat la aproximativ două miliarde lei vechi. Surse din cadrul uzinei au declarat că se lucrează la un program de lucru, încât odată cu trecerea în luna mai să se recupereze tot ceea ce s-a livrat în cele două luni de inactivitate la secţia pirotehnică. În urma deflagraţiei produse la UM Sadu, au decedat două angajate iar un salariat a fost grav rănit, acesta suferind multiple arsuri.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: