spot_img
12.8 C
Târgu Jiu
luni, aprilie 29, 2024
Altele
    AcasăActualitateSe verifică salubrizarea cursurilor de apă din Gorj. Ce probleme au fost...

    Se verifică salubrizarea cursurilor de apă din Gorj. Ce probleme au fost depistate

    Sistemul de Gospodărire a Apelor Gorj desfaşoară, în perioada 8 aprilie – 15 mai, desfaşoară o acţiune de verificare a modului în care au fost salubrizate cursurile de apă şi au fost realizate şi întreţinute şanţurile şi rigolele în localităţi, pentru a se evita producerea unor eventuale inundaţii.

    Prin Ordinul Prefectului judeţului Gorj  a fost constituită o Comisie mixtă formată din două echipe alcătuite din reprezentanți ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj, Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Lt.col.Dumitru Petrescu”al Județului Gorj, Gărzii Naționale de Mediu – Serviciul Comisariatul Județean Gorj și Gărzii Forestiere Râmnicu Vâlcea. Echipele de verificare sunt formate din câte trei persoane echipate corespunzător. Şeful Grupului de Suport Tehnic este directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj.

    Până în prezent ai fost verificate cursurile de apa de pe raza a 18 localităţi: Lelesti, Arcani, Stanesti, Scoarta Bumbesti-Pitic, Bengesti-Ciocadia, Pestisani, Runcu,Tismana, Novaci, Sacelu, Crasna, Pades, Ciuperceni, Godinesti, Aninoasa, Vladimir şi Săuleşti. „Au fost depistate cantitaţi răzlete de depozite necontrolate; gunoaie, deşeuri menajere, deşeuri de constructii, PET-uri etc. Pentru fiecare caz în parte s-au dispus măsuri concrete de desfiinţare a acestor depozite într-un termen scurt. În cazul in care aceste termene nu vor fi respectate se vor alplica sancţiuni contravenţionale“, a precizar Alexandru Buduran, directorul Sistemului de Gospodărire al Apelor Gorj.

    Ce situaţii sunt verificate

    „În cadrul acestei acţiuni se verifica în principal, existenţa depozitelor de deşeuri şi de material lemnos pe malurile şi în albiile cursurilor de apă precum şi în secţiunile de scurgere a podurilor şi podeţelor; existenţa depozitelor de material lemnos pe formaţiunile torenţiale din apropierea zonelor locuite; modul în care au fost realizate/întreţinute şanţurile şi rigolele de scurgere a apelor pluviale în localităţi.

    Vor fi verificate zonele nesalubrizate de pe cursurile de apă unde s-au produs inundaţii in anul 2019,  inclusiv cele semnalate de autoritaţile publice locale“, a mai precizat directorul SGA Gorj.

    Comisiile mixte vor stabili măsuri, cu responsabilități și termene pentru intervale scurte de timp, în vederea remedierii deficiențelor constatate, astfel încât măsurile dispuse să conducă la diminuarea efectelor unor eventuale inundații în perioada următoare.

    Comisiile mixte au constatat că la nivelul localităţilor se desfaşoară acţiuni de salubrizare. Acţiunea de verificare este în desfăşurare. Se pune accent pe zonele unde au fost depistate în perioada anterioară puncte critice, inventariindu-se şi alte zone cu deficienţe.

    Acţiuni de defrişare a vegetaţiei

    „Menţionăm că în această perioadă, personalul muncitor al Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj, coordonat de personalul tehnic, echipat corespunzător, execută acţiuni de defrişare a vegetaţiei şi arboretului din secţiunea albiilor minore ale cursurilor de apă ( Şuşita, Pocruia, Bîlta, Gilort), care au drept scop reducerea gradului de rugozitate, favorizând astfel, tranzitarea în condiţii normale a viiturii“, a precizat Alexandru Buduran.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: