spot_img
14.7 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 28, 2024
Altele
    AcasăCulturaCula „Cioabă Chințescu“ va fi restaurată

    Cula „Cioabă Chințescu“ va fi restaurată

    Cula „Cioabă Chințescu“ din localitatea Șiacu, comuna Slivilești, monument istoric de categoria A, va fi restaurată din fondurile Consiliului Județean Gorj.

    „Am semnat contractul de proiectare și execuție pentru restaurarea Culei Șiacu din localitatea Slivilești. A avut șansa să obținem proprietatea terenului, pentru că fără acest aspect nu se putea face investiția. Domnul primar s-a ocupat și i-a contactat pe moștenitori, a emis actele de proprietate și a cumpărat terenul de la moștenitori, după care l-a dat în administrare Consiliului Județean Gorj. Firma câștigătoare are o experiență bogată în restaurarea monumentelor istorice tip A, care lucrează și la Cula Glogoveanu. Sunt convins că lucrările de intervenție și reabilitare vor fi făcute în cea mai mare parte în acest an.
    Se întârzia mult dacă așteptam fondurile europene“, a spus Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj.

    Au fost realizate lucrări urgente de Asociația „Ambulanța pentru monumente“

    Asociația „Ambulanța pentru monumente“ a realizat o serie de lucrări urgente la Cula „Cioabă Chințescu“: s-a realizat acoperișul cu șarpantă din lemn masiv, debitat mecanic, cu îmbinări tradiționale specific locale și cu dimensiuni similare cu ale acoperișurilor altor cule – în special cea de la Groșerea, cu care Cula de la Șiacu se aseamănă cel mai mult;  s-au completat grinzile existente cu elemente noi, după îndepărtarea părții afectate de atacul
    biologic.

    Cula a fost folosită ca depozit

    „Primul ctitor al culei a fost boiernașul Răducan Cioabă din Slivilești, care începe construcția culei între anii 1818-1819. După moartea primului proprietar, boierul pitar Marin Chintescu din Craiova, cel care se căsătorește cu văduva lui Răducan Cioabă, termină lucrarea în anul 1823.

    Fiica familiei Chintescu s-a căsătorit cu un membru al familiei Grecescu din Turnu Severin, cula numindu-se şi Grecescu. Clădirea a fost moștenită pe linie feminină.

    După anul 1951, cula a fost folosită ca depozit până în anul 1964. Între anii 1964-1967, printr-un proiect elaborat de arhitectul Iancu Atanasescu, s-au eliminat adăugirile parazitare, construcția culei fiind adusă aproape de forma inițială. Începând cu anul 1967, în culă a fost amenajat un muzeu etnografic al comunei Slivilești, iar după 1989 a fost lăsată în părăsire.“, se arată pe site-ul Culeinlumina.ro.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: