spot_img
10.7 C
Târgu Jiu
vineri, mai 17, 2024
Altele
    AcasăEconomicListarea pe bursă a CE Oltenia, un dezavantaj?!

    Listarea pe bursă a CE Oltenia, un dezavantaj?!

    Activitatea Complexului Energetic Oltenia ar putea fi influenţată de noul acţionar minoritar pe care l-ar avea societatea de stat, în urma listării pe bursă a aportului de capital de 15%! Declaraţia aparţine şefilor din CE Oltenia, aceştia dând ca exemplu modalitatea în care Fondul Proprietatea îngreunează, pe anumite decizii, bunul mers al activităţii, în companie. Sindicatele afiliate la Univers poartă discuţii încă de pe acum, pe marginea acestui subiect.

    Deşi mai este ceva timp, până la listarea pe bursă a aportului de capital de 15% al CE Oltenia, sindicatele grupate în proiectul Mine Energie Oltenia se preocupă încă de pe acum cu privire la modul în care noul acţionar minoritar pe care l-ar avea compania ar putea influenţa activitatea Complexului Oltenia. Liderul de sindicat Ion Ruşeţ a declarat că în aceste zile, în cadrul Comitetului Executiv al Federaţiei Univers, vor avea loc discuţii, unul din subiecte privind şi schimbarea acţionariatului CE Oltenia. „Sindicatele din Oltenia vor trebui, la dezbateri, să-şi prezinte propriul punct de vedere cu privire la problematica din zonă, legată de negocierea contractului colectiv, dar şi legat de schimbarea acţionariatului. Sunt interesaţi de listarea pe bursă a companiei, cu toate consecinţele ei, în special faţă de salariaţi”, a explicat liderul Ion Ruşeţ. De pe poziţia sindicală pe care o are, acesta a mai precizat că sindicatele pe care le coordonează sunt interesate şi de schimbarea statutului companiei, totul prin prisma păstrării şi menţinerii locurilor de muncă.

    Din toamnă, încă un acţionar

    La ora actuală, Complexul Energetic Oltenia are ca acţionar majoritar statul român, prin Ministerul Economiei, respectiv Departamentul pentru Energie, cu 77% din acţiuni, la acestea adăugându-se şi cele în procent de 21% deţinute de Fondul Proprietatea. 3% reprezintă acţiunile deţinute de acţionarii nesemnificativi, cum ar fi Societatea de Închidere şi Conservare Mine şi Electrocentrale. Şeful Diviziei Energetice, Aurel Medinţu, consideră că noul acţionar minoritar pe care l-ar avea CE Oltenia, în urma listării pe bursă, va putea influenţa activitatea de zi cu zi din compania de stat. „Fondul Proprietatea influenţează activitatea. Tot aşa va putea face şi noul acţionar”, a declarat Medinţu. Conform informaţiilor obţinute, până la listarea pe bursă, există un articol prevăzut prin care marile decizii din companie se iau cu votul a 90% din acţionari. După listarea pe bursă, situaţia se poate tensiona, în condiţiile în care conform Lg 31/90 privind societăţile comerciale orice decizie se va lua cu votul a două treimi din acţionari. În aceste condiţii, dacă prin listare acţiunile statului scad sub 66%, va fi o adevărată problemă pentru CE Oltenia, pentru că noul acţionar chiar şi minoritar ar putea influenţa şi avea un cuvânt de spus cu privire la prezentul şi viitorul CE Oltenia. Sunt însă şi voci în CE Oltenia care susţin că această companie energetică nu va fi supusă listării pe bursă, nici în toamna lui 2014. Partea bună a listării de bursă a aportului de capital de 15 % este aceea că banii obţinuţi nu vor fi luaţi de statul român la buget, ci lăsaţi în societate în vederea realizării lucrărilor de investiţii.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: