spot_img
12.5 C
Târgu Jiu
luni, aprilie 29, 2024
Altele
    AcasăEvenimentȘi-au denunțat șefii pentru că nu și-au primit salariile!

    Și-au denunțat șefii pentru că nu și-au primit salariile!

    Oamenii de afaceri care nu au plătit salariile angajaților au ajuns să dea cu subsemnatul la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj, asta după ce au fost denunțați chiar de către salariați. În fiecare an, peste 500 de gorjeni ajung să își reclame șefii pentru că sunt obligați să muncească prea multe ore suplimentare, pentru că nu își primesc lefurile la timp sau că lucrează fără forme legale. O altă problemă o reprezintă contractele de muncă încheiate cu timp parțial. Deși angajații muncesc normă întreagă, patronii aleg această formă de încadrare pentru a scăpa de anumite taxe și obligații.

    angajatFenomenul neplății salariale ia amploare de la an la an, astfel că reprezentanții ITM vor să ceară o lege care să permită aplicarea unor sancțiuni drastice pentru patronii care nu își plătesc angajații. „Cea mai mare problemă este că nu își primesc salariile la timp, tocmai din acest motiv noi am făcut o propunere către Ministerul Muncii care prevede ca această neplată salarială să prevadă și o sancțiune. Chiar dacă au mai multe abateri, noi nu aplicăm sancțiune dacă nu se plătește salariul la data prevăzută în contractul individual de muncă, iar nouă ni se pare corect ca acel angajator care a stabilit de comun acord cu un angajat anumite date în contractul de muncă să îl și respecte. În ceea ce privește reclamațiile, oamenii sună pe mobil, nu vor să își dea datele, îmi dau foarte multe detalii, însă sunt foarte puțini care își asumă în scris”, a declarat George Romanescu, inspector șef ITM Gorj.

    O altă problemă a inspectorilor ITM sunt și sesizările false. „Chiar marți am avut o reclamație într-o zonă mai îndepărtată dintr-o comună, viza munca la negru cu foarte multe persoane. Când ne-am deplasat acolo cu patru jandarmi, toți aveau contracte de muncă. Noi ne deplasăm când ne solicită, când am ajuns acolo nu s-a concretizat. Oamenii când ne sună ne și verifică pentru că așteaptă acolo să vadă dacă ne ducem în control, dar în foarte multe cazuri oamenii au contract. Problema este că tot mai mulți au contract de muncă parțial și acolo deja sunt dificultăți”, a mai precizat George Romanescu.

    În primul trimestru al anului 2016, inspectorii de muncă au aplicat 20 de sancțiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale, cuantumul fiind de 310.000 lei. Din nefericire, numărul patronilor care achită sancțiunile primite este infim, mai ales că mulți câștigă în instanță după ce angajații depistați lucrând fără contract de muncă depun mărturie mincinoasă pentru favorizarea angajatorului.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: