spot_img
20.4 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 28, 2024
Altele
    AcasăCultura110 ani de la nașterea Mariei Lătărețu. Autoritățile culturale din Gorj au...

    110 ani de la nașterea Mariei Lătărețu. Autoritățile culturale din Gorj au uitat total

    Pe 7 noiembrie s-au împlinit 110 ani de la nașterea Maria Lătărețu, al doilea mare artist al județului Gorj, după Constantin Brâncuși. A fost denumită „Privighetoarea nepereche a Gorjului“, fiind considerată de către specialiști cea mai bună voce a muzicii populare.

    În județul Gorj funcționează mai multe instituții culturale și chiar două ansambluri folclorice susținute cu bani de la buget. Pe data de 7 noiembrie și nici măcar pe 8 noiembrie, nicio autoritate culturală din județul Mariei Lătărețu nu au organizat vreun eveniment în cinstea nașterii artistei. Mai mult decât atât, instituțiile culturale nu au transmis măcar un mesaj pe paginile lor de Facebook.

    În municipiul Târgu Jiu funcționează chiar Ansamblul folcloric „Maria Lătărețu“, în cadrul Școlii Populare de Artă, care a ignorat total acest eveniment.

    Evenimente organizate de către publicistul Dorin Brozbă

    În schimb, publicistul Dorin Brozbă și Sandu Iscrulescu, președintele Ligii „Fiii Gorjului“ din Timișoara, au organizat un turneu în Moldova, pentru a marca Bicentenarul Revoluției lui Tudor Vladimirescu și împlinirea a 110 de ani de la nașterea Mariei Lătărețu. Cei doi au fost însoțiți de două tinere interprete de muzică populară din județul Gorj: Antonia Stoian, laureată a Festivalului Național «Maria Lătărețu», și Ioana Elena Stana. „Am făcut acest turneu la invitația specială a bunilor mei prieteni de la Radio România Iași și al Muzeului Militar Iași“, a spus Dorin Brozbă. Au avut spectacole și prezentări ale filmului documentar „Tudor, eroul de la Vladimir“ la Iași, dar și la Românești, o localitate din județul Botoșani, acolo unde Maria Lătărețu a murit pe scenă. De asemenea, delegația județului Gorj a mai fost prezentă în trei școli din apropiere de Chișinău. „Eu nu vreau să comentez despre activitatea instituțiilor culturale din Gorj, dar pot să spun ce am făcut noi, pentru a marca această zi importantă. Nu am fost invitați de nimeni din județul Gorj, pentru a organiza un eveniment cu ocazia acestei zile importante“, a sus Dorin Brozbă.

    Numele pe care artista l-a avut la naștere

    Radio România Cultural a prezentat un amplu material despre Maria Lătărețu, cu ocazia împlinirii a 110 ani de la naștere: „Maria Borcan, pe numele avut la naştere, a venit pe lume la 7 noiembrie 1911, la Bălcești, judeţul Gorj, fiind cel de-al 16-lea copil al familiei lui Ion şi al Mariei Borcan.

    Despre copilăria sa, artista avea să mărturisească, într-un interviu la radio, în anul 1970: «Când am deschis ochii pe lume, m-am pomenit într-o bătătură mică şi săracă, cu două încăperi. Acum nu mai există… Dar grădina casei mele nu am să o pot uita niciodată. Avea gard de jur-împrejur cu stobori împletiţi cu nuiele, iar în interiorul grădinii aveam tot felul de pomi fructiferi, mai mulţi pruni şi meri, iar în faţa casei aveam o mulţime de trandafiri, nalbe, garoafe, gherghine şi o tufă de liliac. Pot să spun că era, poate, cea mai frumoasă grădină din Bălceşti».

    Copilăria i-a fost marcată de lipsuri materiale, fiind nevoită să muncească pentru a-şi sprijini familia, însă vocea sa unică şi inconfundabilă a ajutat-o să devină cunoscută. Maria mergea la cules de prune prin sat, unde pentru câţiva bănuţi trebuia să şi cânte, sau mergea la câmp, trudea din greu şi cânta alături de celelalte fete din sat.

    Talentul muzical a fost moştenit de la mama sa, descendentă a unei familii de lăutari celebri de pe Valea Gilortului, însă se pune că Maria Lătărețu a învățat să cânte imitând păsările.

    La vârsta de 12 ani, cânta deja în taraful lui Ionică Gîlcă din Novaci, apoi la Târgu-Jiu, în taraful fratelui său Ioniţă.

    La vârsta de 13 ani, fratele artistei, Ioniță Borcan, îi cumpără o chitară și o învață să se acompanieze.

    Maria Lataretu, renumita interpreta a folclorului oltenesc. (1930)

    În 1927, devine cântăreaţa principală a tarafului „Tică Lătăreţu”, viorist şi cântăreţ din Leleşti, care, un an mai târziu îi devenea soţ“.

     

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: