spot_img
16.7 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 28, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesUDMR-ul nu cade la pace cu PDL

    UDMR-ul nu cade la pace cu PDL

    Cu păreri diferite, pe marginea eşuării negocierilor, purtate ieri în rândul Coaliţiei, pe tema reorganizării teritoriale, parlamentarii gorjeni ajung la un punct final şi cred că UDMR-ul va cădea la pace cu PDL. UDMR nu este de acord cu cele opt superjudeţe propuse de PDL şi propune în schimb 16 regiuni.

    Şedinţa Coaliţiei de ieri s-a terminat fără ca PDL să ajungă la o înţelegere cu UDMR, în ceea ce priveşte reorganizarea teritorială. Dacă PDL doreşte reorganizarea în opt superjudeţe, liderii Uniunii propun 16 zone şi vor ca Harghita, Covasna şi Mureş să fie sub o singură autoritate. Pe de altă parte, UDMR afirmă că nu poate îmbrăţişa propunerea democrat-liberalilor, întrucât nu ar avea susţinere din teritoriu. De cealaltă parte, PDL spune că va merge mai departe cu reorganizarea în opt judeţe şi că îşi va angaja răspunderea pe acest document. „Asumarea răspunderii Guvernului pe noua hartă a României, la pachet cu statutul minorităţilor, până cel târziu în toamnă este oferta cu care PDL ar fi mers, marţi, în Coaliţie,, pentru a convinge UDMR-ul să nu pună beţe în roate proiectului de reorganizare- administrativă”, scrie Gândul, citând surse democrat-liberale.
    Vicepreşedintele UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, ieri, la un eveniment, unde s-au purtat discuţii despre mediu, că luna aceasta vor fi mai multe runde de discuţie, pe tema reorganizării. El a adăugat că în chestiuni atât de importante „nu se pot lua decizii de pe o zi pe alta”. Prezentă la acelaşi eveniment, preşedinta Comisiei de Administraţie din Cameră, Sulfina Barbu, a afirmat că se pot discuta variantele partenerilor de coaliţie, de la UDMR, dar să nu fie mai mult de 12 regiuni.

    Parlamentarii: „era un lucru previzibil”

    Eşecul discuţiilor de ieri, din cadrul Coaliţiei, nu a fost o surpriză pentru parlamentarii opoziţiei, aceştia susţinând că se aşteptau la aşa ceva. Senatorul PSD, Toni Mihail Greblă a declarat că „poziţia UDMR este clară, ei vor o regiune care să unească cele trei judeţe, lucru ce ar face să devină singura entitate constituită pe criterii etnice”. Chiar dacă situaţia este acum pe moment complicată şi tensionată, Greblă este ferm convins de faptul că cele două formaţiuni îşi vor face concesii şi ajung la o înţelegere. Liberalul Claudiu Săftoiu susţine şi el faptul că era previzibilă o astfel de situaţie „pericolul este o blocare a Coaliţiei şi o creştere a pretenţiilor UDMR. Acest lucru va face ca PDL să ia măsuri, legate de statutul minorităţilor sau să ia măsuri de redresare, din opt regiuni să avem 14 sau 16. Independentul Dan Ilie Morega este de părere că totul depinde de ceea ce doreşte UDMR „este posibil să cedeze sau nu şi să susţină cele 16 regiuni iar cele trei judeţe să facă parte dintr-una”. Colegul său, fostul democrat-liberal, independentul Cosmin Popescu este ferm convins de faptul că se va ajunge la o înţelegere, la următoarele întâlniri „deocamdată nu se pune problema ruperii Coaliţiei, este prima discuţie doar, vor mai avea loc şi altele”. Preşedintele democrat-liberal Ion Ruşeţ susţine faptul că se va ajunge la o înţelegere „dacă nu s-ar putea să avem surprize în ceea ce priveşte viitorul Guvern”. „PDL a luat o decizie politică curajoasă, şi-a asumat anumite riscuri, dar cred că vor fi reglementate dezacordurile. Totuşi este prematur să mă pronunţ deocamdată”, a mai declarat liderul democrat-liberal.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: