spot_img
21.6 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 28, 2024
Altele
    AcasăSocialAdmitere în aşteptare

    Admitere în aşteptare

    Au început înscrierile la facultate! De astăzi, majoritatea universităţilor din ţară fie de stat, fie private, acreditate au pus la dispoziţia viitorilor studenţi locurile pentru admitere, iar aşteptările sunt confirmate şi în Târgu-Jiu. Un rezultat slab la examenul de bacalaureat se va vedea şi la prima sesiune de admitere, organizată de universităţi pentru diferite specializări, dar situaţia se poate ameliora în toamnă la cea de-a doua sesiune.

    De astăzi tinerii care vor să continue studiile se pot înscrie la cursuri de zi sau ID, în limita locurilor disponibile, iar departajarea candidaţilor se face în funcţie de media de bacalaureat, dar şi de nota obţinută la testare sau probă practică, sau chiar cea a anilor de liceu. La Universitatea „Titu Maiorescu”, filiala din Târgu-Jiu, cele patru specializări ale Facultăţii de Ştiinţe Economice au disponibile pentru admitere în total, 200 de locuri, iar la Facultatea de Drept, din cadrul aceleiaşi universităţi, înscrierea se poate face pe 150 de locuri. Locurile alocate specializările pentru Facultatea de Ştiinţe Economice sunt: 100 de locuri pentru contabilitate şi informatică de gestiune, 50 de locuri la economia comerţului, turismului şi serviciilor, iar tot atâtea la economia mediului. Prodecanul Facultăţii de Ştiinţe Economice, lectorul universitar dr. Ion Neamţu subliniază că „va fi o perioadă grea, dat fiind faptul că rezultatul de la bacalaureat se va resimţi şi la admiterea în instituţia de învăţământ, dar spera ca în sesiunea de vară, până pe 29 iulie şi în cea de toamnă să fie completate locurile”, a declarat prodecanul Facultăţii de Ştiinţe Economice, Ion Neamţu. Accentul se pune pe calitate, iar admiterea presupune pe lângă promovarea bacalaureatului şi evaluarea candidaţilor printr-un chestionar. Nota obţinută va contribui la media finală de admitere în proporţie egală, de 50 la sută, cu media de la bacalaureat. În ceea ce priveşte taxa de înscriere, candidaţii care participă la admitere şi care optează pentru facultate privată, vor achita o taxă de 70 de lei, în timp ce înscrierea la Universitatea „Constantin Brâncuşi” presupune o taxă de 100 de lei.

    Taxele diferă în funcţie de facultate

    Diferenţe apar şi la taxa de şcolarizare. În funcţie de opţiuni, studenţii ajung să plătească pentru studiile universitare de licenţă la stat, pe un an de zile, de la 2000 la 2700 de lei, iar la o facultate privată, acestea presupun o taxă de 470 de euro. Concursul de dosare asigură admiterea la Universitatea „Constantin Brâncuşi”, unde media de la bacalaureat va cântări doar în procent de 10 la sută, dar se va ţine cont şi de media anilor de liceu. Înscrierea pentru admiterea din sesiunea de vară se va face pe 895 de locuri la Facultăţile de Inginerie, Administraţie Publică, Ştiinţe Juridice şi Litere şi Facultatea de Asistenţă Medicală. 388 reprezintă numărul locurilor bugetate, iar alte 800 sunt în regim cu taxă la zi şi ID. Ultimul cuvânt vis-a-vis de ocuparea locurilor şi continuarea studiilor pentru cei care au nu au promovat examenul de bacalaureat îl va avea admiterea organizată în sesiunea de toamnă.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: