spot_img
20.4 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 28, 2024
Altele
    AcasăSocialConcurs de Teatru ”Sabin Popescu”, ediția a- XXII-a

    Concurs de Teatru ”Sabin Popescu”, ediția a- XXII-a

    Casa de Cultură Novaci este gazda celei de a XXII-a ediții a Festivalului – Concurs de Teatru ”Sabin Popescu”. În organizarea actualei ediții și-au dat mâna Primăria și Consiliul Local al Orașului Novaci, Consiliul Județean Gorj prin si cu implicarea unor instituții precum Ansamblul Artistic Profesionist ”Doina Gorjului”, Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Gorj, Inspectoratul Școlar Județean Gorj, urmașii familiei Popescu, Casa de Cultură Novaci fiind coordonator administrativ al festivalului. Evenimentul se va desfășura vineri si sâmbătă, 8-9 aprilie 2022.

    Vor participa la concursul de teatru ”Sabin Popescu”, 28 de trupe de teatru din școlile și liceele județului Gorj, grupate pe trei secțiuni (învățământ primar, gimnazial și liceal), peste 300 de elevi pasionați de lumea teatrului și aproximativ 50 de cadre didactice și actori în calitate de instructori. Invitați în regim special sunt studenții la master de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” București, secția ”Pedagogie teatrală”, care vor prezenta pe scena novăceană, în afara concursului, trei piese de teatru: „3 fete de împărat, 3 băieți de lăudat” (vineri,08.04.2022, ora 12:30), Instituția ( sâmbătă, 09.04.2022, ora 13:15) și Împăratul Muștelor( sâmbătă, 09.04.2022, ora 17:00), la început de festival și în timpul pauzelor de masă. Festivalul din acest an și-a propus să readucă în realitatea gorjeană imaginea celui care a fost profesorul Sabin Popescu, fost cadru didactic al Liceului teoretic Novaci de înaltă clasă, mare iubitor de teatru, al cărui nume este legat de dezvoltarea teatrului pe plan local și județean, să promoveze tradiția culturală novăceană și să atragă lumea școlii spre actul cultural venit în folosul educării comunităților locale. Noutatea este că această ediție are ca motor inițiativa U.N.A.T.C. București de introducere a teatrului ca disciplină opțională în învățământul preuniversitar din România. Acest demers își demonstrează valoarea pozitivă prin numărul mare de participanți, aspect care ne demonstrează că teatrul este una dintre cele mai îndrăgite arte cu rol educativ și formativ. Fixăm festivalul din acest an sub auspiciile genului de teatru educațional. Acesta este și motivul pentru care masteranzii de la U.N.A.T.C. vor merge vineri,8 aprilie între orele 9:30 și 11:30 în școlile și grădinițele din orașul Novaci cu dorința de a iniția cadrele didactice în arta educației prin teatru. Opțiunea noastră a fost aceasta datorită faptului că la Novaci există tradiție în ceea ce privește teatrul școlar datorită domnului profesor Sabin Popescu, Liceul Teoretic Novaci alegând să ofere elevilor săi pentru anul școlar următor, ca disciplină opțională, teatrul.
    Juriul acestei ediții îl va avea ca președinte pe domnul Cosmin Brehuță, director al Teatrului Elvira Godeanu din TG, Jiu, membri ai juriului fiind actorii Anca Jicman și Emanuel Varga din București, Karina Băncescu, elevă a Colegiului ”Carmen Silva” din Timișoara, voluntara pe teatru și muzică a Școlii de Vară Novaci, editiile 2019.2020 și 2021, câte un membru al familiei Popescu Sabin/secțiune, inspectorii școlari Georgiana Diaconu și Otilia Giurca, doamnele profesoare Țicu Alina, director al Liceului Teoretic Novaci și Cristina Spilcă, director al Școlii Gimnaziale Novaci, ultimele jurizând la secțiuni unde nu participă trupe de teatru din instituția unde lucrează.
    Liceele prezente în concurs vor fi: Colegiul Național ”Spiru Haret” Tg. Jiu, Colegiul Economic ”Virgil Madgearu” Tg. Jiu, Liceul Tehnologic Țicleni, Liceul Tehnologic Turceni – Casa de Cultură Turceni, Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” Tg. Jiu, Liceul de Arte ”C-tin Brăiloiu” Tg. Jiu, Liceul ”Mihai Viteazul ”Bumbești Jiu, Liceul Teoretic ”Tudor Arghezi” Tg. Cărbunești și Liceul Teoretic Novaci.
    Vor participa la festival trupe de teatru pe învățământ primar și gimnazial de la: Școala Gimnazială Rovinari, Școala Gimnazială ”Prof. Nicolae Caranda” Glogova, Palatul Copiilor Tg. Jiu, Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” Tg. Jiu, Școala Gimnazială ”George Uscătescu” Tg. Cărbunești, Colegiul Național ”Ecaterina Teodoroiu” Tg. Jiu, Școala Gimnazială ” SF. Nicolae” Tg. Jiu, Școala Gimnazială Nr. 1 Polovragi și Școala Gimnazială Novaci.
    Premiile vor consta în diplome, cupe și medalii. Toți participanții vor primi o masă caldă asigurată de Consiliul Județean Gorj, Primăria Orașului Novaci și familia Sabin și Niculită Popescu iar masteranzii din București vor fi cazați prin implicarea Primăriei Orașului Novaci. Programul festivalului este riguros întocmit, echipe de voluntari asigurând serviciile legate de decor și de monitorizare a întregului eveniment.
    Deschiderea festivă va avea loc vineri, 8 aprilie 2022 la ora 12.10. La deschidere va participa primarul orașului Novaci, Dumitru Leuștean, personalități marcante ale județului Gorj, oameni ai școlii de la nivel național, județean și local și familia defunctului care a dat numele festivalului. Cu această ocazie, locul vechilor recitaluri ale unor actori cunoscuți va fi preluat de echipa de actori de la UNATC București, în cadrul unui spectacol educațional inspirat din texte populare românești, intitulat ”3 fete de împărat, 3 băieți de lăudat”. Programul primei zile se va finaliza în jurul orei 19:00, ocazie cu care va avea loc festivitatea de premiere a secțiunilor ”Învățământ primar” și ”Învățământ gimnazial”.
    Concursul liceenilor va începe sâmbătă, 9 aprilie, dis de dimineață, mai precis la ora 9:30 și se va finaliza la ora 18:00 cu piesa de teatru ”Împăratul Muștelor” și gala laureaților.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: