spot_img
17.9 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăActualitateCasa Grădinarului din Parcul Central, dată în administrarea Centrului „Constantin Brâncuși“

    Casa Grădinarului din Parcul Central, dată în administrarea Centrului „Constantin Brâncuși“

    Casa Grădinarului din Parcul Central din municipiul Târgu Jiu va fi dată în administrare Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși“, pe o perioadă de zece ani. Aici funcționează un magazin de suvenire și de obiecte de artă.

    Primăria Târgu Jiu va încheia un nou contract pe o perioadă de zece ani ani. Proiectul de hotărâre urmează să fie analizat și supus aprobării în ședința Consiliului Local Târgu Jiu.
    În prezent, în acest imobil funcționează singurul spațiu de vânzare de suvenire din Parcul Central.

    Istoria Casei Grădinarului

    Casa Grădinarului are o întreagă istorie prezentată de către Ion Țârlea, un pasionat de istorie locală: „Casa Grădinarului- reprezintă una dintre atracțiile parcului din Târgu Jiu și se găsește la aproximativ 80 de metri distanță de Poarta Sărutului, fiind poziționată în partea de nord a acesteia. Construită în a doua parte a secolului al XIX-lea, casa a avut un rol bine stabilit în dezvoltarea și menținerea frumuseții grădinii publice, servind drept locuință pentru grădinarul șef al Grădinii Publice și familia sa, fiind totodată centrul de coordonare al activităților de îngrijire și îmbogățire a spațiului verde.
    Grădinarul șef avea sub autoritatea sa mai multe ajutoare care se ocupau de activități specifice, precum plantarea de flori, pomi și arbuști, îngrijirea gazonului, menținerea curățeniei și tunderea arbustilor. Grădinarii erau implicați în proiectarea și amenajarea peisajului. Având bogate cunoștințe despre plante și experiență în ornamentarea spațiilor verzi, aceștia contribuiau la crearea unei atmosfere armonioase și plăcute în Grădina Publică a orașului.
    În incinta parcului, grădinarul și ajutoarele sale aveau în grijă și o seră de flori, asigurând producția de răsaduri necesare pentru îmbogățirea și înfrumusețarea grădinii. Aici, se desfășurau și activități comerciale, respectiv vânzarea de flori, coroane și diverse aranjamente florale.
    În Casa Grădinarului, succesiv, au locuit familiile grădinarilor Carol Arendh și Iacob Esperschidt, doi grădinari remarcabili ce au avut un rol important în amenajarea peisagistică din 1937-1938, perioadă în care a fost construit Ansamblul Monumental “Calea Eroilor” la Târgu Jiu. Atunci au fost ridicate aici: Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor și Poarta Sărutului, opere ale sculptorului gorjean Constantin Brâncuși. În perioada regimului comunist, Casa Grădinarului a fost un centru de creație ce a găzduit mai multe ateliere ale artistilor plastici, iar ulterior a avut rolul de mini-galerie a artistilor U.A.P. În prezent, Casa Grădinarului adăpostește Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Târgu Jiu. Aici, turiștii pot afla mai multe despre istoria și cultura locală, iar un magazin de suvenire completează oferta adresată vizitatorilor. Casa Grădinarului din Târgu Jiu nu doar că păstrează amintirea unor vremuri trecute, dar, prin transformările sale, continuă să fie un element important în promovarea turistică a orașului. Aceasta reprezintă o deschidere către istoria grădinii și a monumentelor semnificative din zonă, oferind vizitatorilor o perspectivă bogată asupra legăturii strânse dintre natură, artă și tradiție”(Țîrlea Ion)

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: