Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj a demarat o anchetă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, după ce s-a constatat că unitatea medicală deţine un aparat de efectuare a testelor pentru depistarea infecţiilor cu COVID-19, care nu este, însă, folosit.
„Referitor la articolele apărute în mass-media locală și în mediul online, privind aparatul GeneXpert aflat la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, Secția de Boli Infecțioase, vă comunicăm că există o anchetă în curs de desfășurare, urmând să prezentăm rezultatul opiniei publice, la finalizarea acesteia“, se arată într-un comunicat de presă al DSP Gorj.
Dosar penal
De asemenea, în acest caz, Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu a dispus deschiderea unei cercetări penale în acest caz: „La data de 06.04.2020, urmare a unui articol apărut în mass-media şi mediul on-line, procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu, în temeiul art. 292 din C.pr.pen., s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de neglijenţă în serviciu, prev. şi ped. de art. 298 Cod penal, şi zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 alin. 2 Cod penal, reţinându- se că, managerul D.V., deşi a afirmat public că S.J. Tg-Jiu, jud. Gorj nu deţine un aparat PCR, pentru testarea şi diagnosticarea certă a pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2, ulterior, s-a constatat că în unitatea medicală există, de aproximativ doi ani, un aparat GeneXpert, aparat de tip PCR cu capacitate de testare şi diagnosticare certă a pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2. Totodată, s-a reţinut că, era necesar, pentru punerea în funcţiune a acestui aparat, să fie achiziţionate kit-uri Xpert Epress SARS-CoV-2. În cauză s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la infracţiunile menţionate mai sus, cu precizarea că este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie“, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu.
Testele pentru aparat nu au ajuns în Europa
Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu deţine un aparat care este folosit pentrui efectuarea testelor pentru TBC, dar care poate fi utilizat şi pentru COVID-19 cu ajutorul unor kituri speciale. Aparatul aparţine Institutului Naţional de Pneumoftiziologie Marius Nasta, care l-a achiziţionat printr-un proiect pe fonduri europene. În urmă cu doi ani, aparatul a fost dat în comodat spitalului din Târgu Jiu, iar în urmă cu aproximativ o săptămână Institutul şi-a dat acordul pentru a fi folosit la efectuarea testelor de COVID-19. Problema este că testele pentru acest aparat nici nu au ajuns în Europa, fiind dificil de procurat. „Este tot un diagnostic molecular care se poate face, pentru că România dispune de acel aparat, dar trebuie ca acele teste să ajungă în Europa. Am trimis o adresă prin care le spuneam colegilor noştri că acele aparate pot fi utilizate în diagnosticul COVID-19, dar atunci când testele vor fi disponibile în Europa“, a spus pentru Europa FM, directoarea institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler.