spot_img
31.3 C
Târgu Jiu
sâmbătă, septembrie 23, 2023
Altele
  AcasăActualitateLiceanul cu origini irakiene din Novaci care a uimit comunitatea cu talentul...

  Liceanul cu origini irakiene din Novaci care a uimit comunitatea cu talentul său

  Un elev gorjean va face parte din echipa României de la Olimpiada Internațională de Limba Franceză. Luca Abdulhadi are vârsta de 17 ani și este elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic din Novaci. Performanța obținută de acesta acesta este unică în istoria liceului din orașul de la poalele Munților Parâng. Tatăl adolescentului este irakian, dar Luca s-a născut în România și se consideră român get-beget, fiind botezat creștin ortodox.

  Liceanul a participat de trei ori la olimpiada de Limba Franceză în clasele a VII-a, a VIII-a și a IX-a. „În ultimii doi ani, olimpiada nu s-a mai desfășurat din cauza pandemiei. De fiecare dată, am ajuns până în etapa națională. La ultima participare, am ajuns la faza regională și am reușit să mă calific la faza națională, care nu s-a mai organizat din cauza COVID-19. Cel mai bun rezultat a fost în clasa a VIII-a, când am primit premiul II cu 99,38 de puncte“, a spus liceanul. Echipa României este formată din cinci reprezentanți. Luca a reușit să se califice în lotul național al României la Olimpiada Internațională de Limba Franceză, după ce a susținut un test. De asemenea, acesta a ajuns la un nivel de competență lingvistică avansat, C1, care este specific profesorilor.

  Peste 20 de țări vor participa la Olimpiada Internațională de Limba Franceză, care se va desfășura online. Reprezentanții României vor susține probele în București.

  A trăit aproximativ șase ani în Franța

  La vârsta de 7 ani, Luca a plecat cu mama sa în Franța. Acesta se simțea marginalizat deoarece ceilalți copii îl considerau inferior, iar Luca a dorit foarte mult să înțeleagă ce spun ceilalți. Din acest motiv, a început să studieze temeinic limba franceză.

  „Când eram mai mic am fost nevoit să plec cu mama în Franța. La început, nu mă puteam înțelege cu ceilalți copii care își băteau joc de mine ca urmare a originii mele. Erau clișeele de bază care sunt folosite cu privire la români: făceau legătura între rom și român, care însemna același lucru pentru ei. Când mă apropiat de unii copii de la grădiniță, își ascundeau lucrurile de teamă să nu le fur. Din aceste motive, am dorit să fac față acestei situații și am studiat mai mult decât ar fi studiat oricine altcineva acolo. Studiam toată ziua limba franceză, doar ca să fiu în stare să înțeleg și să comunic cu persoanele de acolo. A fost enorm de greu, pentru că eu nu știam să scriu în limba română, ci doar să vorbesc“, ne-a spus Luca.

  A luat-o de la capăt cu învățarea limbii române

  Luca s-a întors în România după aproximativ șase ani. A fost nevoit să o ia de la capăt cu învățarea limbii române, deoarece știa doar să vorbească limba maternă. „A fost o perioadă de șase luni în care nu am mers la școală din cauza mutării în România, după care a trebuit să învăț să scriu în limba română, deoarece rămăsesem cu capacitatea de vorbi, și nu de a scrie“, spune Luca.

  Tânărul a optat să meargă la liceul din localitatea Novaci, pentru că era aproape de casă. El a ales să meargă la profilul matematică-informatică. „Pe lângă limba franceză, îmi mai place și matematica, iar din acest motiv am ales acest profil“.

  Pianul, marea pasiune a lui Luca

  Marea pasiune a liceanului este pianul. Luca vrea să urmeze chiar Conservatorul. Acesta ne povestește că pasiunea pentru pian a început în Franța: „Am găsit în locuința unui francez un pian și am început să mă joc. Mama mea a avut ideea de a începe să iau lecții de pian. Îmi aduc aminte că într-un episod de desene animate cu «Tom și Jerry» era un fragment din «Rapsodia Ungară» numărul II de Franz Liszt, care are o temă foarte cunoscută. Mi-am pus în minte să cânt și eu într-o zi piesa respectivă“, relatează Luca.

  În urmă cu aproximativ doi ani, tânărul a început să lucreze foarte mult pentru a recupera etapele pe care le pierduse. „Studiez pianul cu doamna Mariana Mănescu, care mi-a oferit motivația să mă apuc așa serios de pian. A trebuit să recuperez mult. În vacanța de anul trecut, de exemplu, a fost o perioadă de o lună și ceva în care lucram și 14 ore pe zi pentru a-mi dezvolta tehnica și repertoriul. Am reușit și am făcut un salt tehnic, care se apropie de nivel de Conservator, cu lucrări care sunt complexe și frumoase, iar asta m-a făcut să îmi doresc să merg către această direcție“, a precizat Luca.

  A obținut numeroase premii

  Tânărul a obținut numeroase premii la concursurile de muzică: premiu I la „Euromusic“, premiul I la „Giroc Music Art“, Marele Trofeu al Festivalului „Lirei cu Briliante“ de la Petroșani, Marele Trofeu la categoria de amatori la concursul „Toamna Talentelor“.

  10 la toate disciplinele

  Oana Tomescu, profesor de Limba Franceză la Liceul Teoretic Novaci, mărturiseşte că Luca reprezintă tiparul elevului model: „Este un elev foarte silitor, ca dovadă sunt mediile de 10 pe care le are la toate disciplinele. A avut media generală 10 şi în clasele a IX-a şi a X-a. Este foarte pasionat de ceea ce face. Este un copil foarte bun. Luca este un elev model. La Olimpiada Internaţională de Limba Franceză a fosty gândită participarea din partea României a copiilor care au obţinut premii la faza naţională a Olimpiadei de Limba Franceză şi în baza unui test pe care l-au susţinut.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: