spot_img
10 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 28, 2024
Altele
    AcasăActualitateŞcolile din Târgu-Jiu intră în reparaţii

    Şcolile din Târgu-Jiu intră în reparaţii

    Dacă pentru elevii din Târgu-Jiu venirea vacanţei este un motiv de bucurie, pentru angajaţii Primăriei acesta este doar începutul unui nou proces de reparaţii şi modernizări în şcolile din municipiu. Prezent la conferinţa de presă de ieri, Constantin Fârţă, şeful Direcţiei Publice de Patrimoniu a dezvăluit lucrările ce urmează a fi începute, dar şi deficienţele cu care se confruntă sistemul în momentul de faţă.

    Odată cu venirea verii autorităţile locale din municipiul Târgu-Jiu încep lucrările de reparaţii şi modernizări la toate unităţile de învăţământ. Bugetul pe anul acesta a fost aprobat, aşa cum a confirmat Constantin Fârţă, şeful Direcţiei Publice de Patrimoniu. „Aplicându-se celelalte alte prevederi legale s-a prevăzut ca finanţarea pe care o fac autorităţile locale pentru instituţiile de învăţământ să fie făcută în baza standardului cost pe elev. Este asigurată finanţarea pe anul 2011-2012 cât şi la proiectul pentru care lucrăm pentru 2012-2013 atât a cheltuielilor materiale cât şi cheltuielilor pe burse. S-a asigurat finanţarea peste 38 miliarde utilităţi apă, gaze, canal, dintr-un buget estimat de 98 de miliarde anul acesta”, a spus Constantin Fârţă. Construcţia a două grădiniţe în municipiul Târgu-Jiu este unul dintre obiectivele autorităţilor locale de anul acesta. „Ca obiective noi de investiţii, există contracte pentru două grădiniţe noi, în Debarcader şi Narciselor pentru care au avut loc licitaţiile şi chiar s-a încheiat contract, cu câte patru grupe fiecare din aceste grădiniţe, se vor extinde din şcolile existente, la Şcoala 6, Alexandru Ştefulescu, sau din anumite grădiniţe cum ar fi 3, 9, 13 şi 6 numărul de grupe aferente preşcolarilor. Au venit banii de la Guvern şi Ministerul Educaţiei şi pentru clasa pregătitoare, dotările cu mobilier specific clasei pregătitoare. Circa 700 de copii în clasele pregătitoare, alocarea se face circa 200 lei per elev, care constă în mobilierul specific de adaptare”, a adăugat Fârţă.

    Bani pentru camerele video din şcoli

    Peste 46 de camere video au fost montate în şcolile din Târgu-Jiu. Banii au fost alocaţi fie din bugetul local fie din fonduri europene. „S-au montat şi s-au luat toate măsurile de supraveghere la bacalaureat, aproximativ vreo 46 de unităţi video pe care le-a suportat Consiliul Local. În acelaşi timp, pe un program de co-finanţare pe un program european se montează la cinci unităţi şcolare sisteme de supraveghere interioară la Şcoala Primară şi Grădiniţa din Drăgoieni, Şcoala Primară şi Grădiniţa din Ursaţi, Şcoala Primară şi Grădiniţa din Preajba, Grupul Şcolar Bârseşti, în curs de montare sunt Liceul Bârseşti, Madgearu şi Vuia”, a spus Constantin Fârţă. Directorul Direcţiei Publice de Patrimoniu a mai specificat faptul că deficitul medicilor din cadrul cabinetelor medicale din şcoli este o problemă, care necesită o rezolvare urgentă. „Există 7 cabinete medicale din care unu stomatologic, deservite de 21 de asistenţi medicali, 7 medici şi trei mediatori, cu un deficit de 12 cadre. Asigurăm partea de consultaţii pentru cei 24 de mii de elevi, sens în care aceste cadre au desfăşurat o muncă titanică, au efectuat peste 20 de mii de consultaţii, 520 cu depistarea de boli cronice, şase de diabet. Ei şi-au făcut datoria. Un impediment este al deficitului de cadre, care nu se datorează lor sau nouă ci datorită cadrului legislativ atât de ambiguu. Nu poţi deservi cu atâtea cadre un număr atât de mare de copii. S-au aprovizionat materiale medicale de peste 100 de milioane”, a spus Fârţă.

    Datorii de miliarde…

    În cadrul conferinţei de presă directorul Direcţiei Publice de Patrimoniu a vorbit şi despre datoriile pe care primăria le are la principalii furnizori de servicii. Chiar dacă acestea sunt de ordinul miliardelor, Constantin Fârţă spune că acestea se vor plăti până pe 28 septembrie, pe baza protocoalelor existente. „Datorii avem, este normal, aşa cum au fost prezentate. Pentru aceste datorii curente avem protocoale. Bugetul îl am acoperit ca prevedere. Avem 12 miliarde la gaze 15 miliarde la Aparegio, 1 miliard Romtelecom şi diverse 3 miliarde. Nu am avut probleme cu toată iarna, nu am avut cazuri de închideri de şcoli. Până pe 28 septembrie ne-am angajat să achităm aceste datorii pe protocoale. S-au plătit 38 de miliarde din datorie. Avem acoperire. Finanţarea tuturor acestor utilităţi se face din două surse din bugetul local şi cote TVA”, a spus Constantin Fârţă.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: