spot_img
10.3 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 28, 2024
Altele
    AcasăActualitateUite medierea, nu e medierea!

    Uite medierea, nu e medierea!

    Medierea este necesară, mai ales în mediul rural, dar se cunoaşte prea puţin despre avantajele ei! Declaraţia aparţine lui Marius Vlaicu, mediator autorizat care explică contextul actual, după ce Curtea Constituţională a României a decis de curând ca fiind neconstituţional, articolul de lege potrivit căruia, în anumite cauze, medierea între părţi era obligatorie.

    Cu alte cuvinte, a fost eliminată obligativitatea medierii sub sancţiunea anulării acţiunii, iar pe viitor medierea se face doar în cazurile în care stabileşte judecătorul. Pentru justiţiabili însă, rezolvarea unor litigii şi pe cale amiabilă, prin mediere şi nu direct la instanţă era o provocare, acum regretabilă, spune Vlaicu. Se impune precizare că până la poziţia Curţii Constituţionale, obligatorie era nu medierea în sine, ci prezenţa la o şedinţă de informare privind avantajele medierii, care era gratuită. Dacă părţile implicate doreau să rămână în continuare la mediator, atunci începea procedura propriu-zisă de mediere. Marius Vlaicu este de profesie inginer, nu şi-a dorit să fie mediator de profesie dar a optat să o practice pentru că, spune el, nu-i plac conflictele. Nu este exclus liberul arbitru care poate oricând să aducă la mediator persoane care vor să îşi rezolve problemele mai repede şi cu costuri mai mici. „Legea medierii rămâne în România pentru că avem o directivă a UE, dar va depinde de justiţiabili dacă doresc să scurteze durata şi costurile unui litigiu dus în instanţă. Sunt ţări în UE unde s-a decis ca medierea să fie obligatorie, spre exemplu Italia, pe anumite litigii civile”, explică Marius Vlaicu.

    Lipsa informării cetăţenilor, veriga slabă în “povestea” medierii

    Hiba mediatorilor vine de la faptul că asociaţiile de mediatori au fost deficitare la comunicarea cu cetăţenii. „Până la urmă este o problemă şi a noastră a mediatorilor, a asociaţilor profesionale de mediatori care nu am reuşit până în prezent să comunicăm cu cetăţenii, cu populaţia, să mergem către mediul rural mai mult, să le explicăm ce înseamnă medierea. În mediul rural mai ales, există multe litigii, iar oamenii se gândesc numai la instanţă, nu au informaţia asupra medierii şi a avantajelor medierii”, a declarat Marius Vlaicu, mediator autorizat. Există state europene unde la mediere se ajunge prin lege, este obligatoriu. Unul din avantajele medierii este că pe lângă economia financiară făcută de părţile implicate, se câştigă şi timp preţios. Deşi nu este o meserie în sine, medierea poate fi profesată ca o activitate oportună pentru cei care nu iubesc conflictele. Ingineri, matematicieni sau psihologi, aceştia pot fi mediatori dacă au studii superioare şi au profesat cel puţin 3 ani, fără vreo condamnare în faţa legii.

    Te-ar mai putea interesa

    2 COMENTARII

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: