Preşedintele ţării face grave acuzaţii la adresa managerilor companiilor de stat, în opinia lui Traian Băsescu aceştia fiind „marii boieri şi baroni ai economiei româneşti”. Pentru Băsescu obiectivul principal al anului 2011 îl constituie „reformarea companiilor de stat, zonă care reprezintă şi cea mai mare problemă a programului cu FMI”. Reprezentanţii Federaţiei Naţionale Mine Energie se declară a fi întru totul dezacord cu declaraţiile preşedintelui, Traian Băsescu, pe motiv că cele două Complexuri, Turceni şi Rovinari funcţionează pe profit şi că nu sunt o problemă pentru economia românească. Pe lângă faptul că sunt persoane care susţin că Băsescu ar fi dezinformat, sunt şi voci care cred că aceste declaraţii ale preşedintelui vin să pregătească „terenul”, în vederea privatizării acestor companii.
La numai câteva zile de la întâlnirea delegaţiei FMI cu premierul Emil Boc şi cu managerii companiilor de stat, preşedintele Traian Băsescu iese în public cu acuzaţii dure la adresa celor ce gestionează activitatea acestor entităţi economice. În timp ce, în Gorj, miile de mineri şi energeticieni, sindicatele şi managerii aşteaptă de aproape doi ani de zile înfiinţarea Companiei Electra, Băsescu vine şi face declaraţii care şochează pur şi simplu. „Marea problemă a programului, aşa cum a fost preoiectat este legată de întreprinderile de stat. Societăţile, regiile de stat, au stat şi au privit la criză, ori anul 2011 este anul în care obiectivul major este optimizarea funcţionării regiilor statului şi a regiilor de interes local sau a societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat”, a spus preşedintele. Printre unităţile cu problemă, au fost nominalizate şi cele două Complexuri Energetice, Turceni şi Rovinari, Băsescu neezitând să spună faptul că „arieratele acestor companii sunt plătite de fiecare român”.
Sindicatele îl dezaprobă pe Băsescu
Lideri de sindicat de la cele două termocentrale Turceni şi Rovinari, dezaprobă declaraţiile şi atacurile dure făcute la adresa acestor companii de către Băsescu. Liderul de sindicat de la Energia Turceni, Eugen Iovan susţine că „preşedintele Băsescu este dezinformat. CE Turceni funcţionează bine, este pe profit şi nu cred că reprezintă o problemă pentru economia ţării”. Mai mult decât atât, Iovan este convins de faptul că preşedintele Băsescu nu este înconjurat de specialişti, care să-i ofere informaţiile corecte. De aceeaşi părere este şi preşedintele executiv al USME Jilţ Turceni, Adrian Marciuc, care consideră că „la Complexul Turceni, echipa de specialişti închegată împreună cu managerul termocentralei a reuşit să înregistreze, prin activitatea desfăşurată, un profit încă din primele trei luni ale anului. A fost o problemă la împrumutul făcut cu japonezii, o diferenţă de curs valutar, dar a fost greşit interpretată. CE Turceni nu trebuia monitorizat, azi se va anunţa ieşirea de sub atenţia FMI. Cât despre Graure, directorul general, că ar fi baron al economiei, aici dezaprob total cele spuse”. Nemulţumit de declaraţiile, făcute de preşedintele Traian Băsescu, este şi liderul de sindicat de la Minerul Rovinari. Astfel, preşedintele Marin Golea consideră că este o greşeală afirmaţia făcută despre termocentrală „CE Rovinari nu este pe pierdere. Termocentrala funcţionează bine, am înregistrat pe primele patru luni profit, suntem competenţi. De când domnul Trotea este şi director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie(CA), lucrurile merg foarte bine. În 2010 când CA era condus de altă persoană, erau probleme. Poate că PDL pierde teren”.
Ciurel: „se anunţă privatizarea”
Chiar dacă nu mai ocupă funcţia de director general la CE Rovinari, Laurenţiu Ciurel are curajul de a spune ceea ce, în opinia sa, preşedintele urmăreşte. „Este pregătirea terenului, dinaintea privatizării pe pachete majoritare de acţiuni. Dacă se va întâmpla şi se va trece la privatizare, în Gorj vom vedea foarte mulţi şomeri. Se fac aceste declaraţii pentru a se obişnui opinia publică cu ideea privatizării”, consideră fostul director general. Mai mult decât atât, Ciurel îl contrazice pe Băsescu, legat de faptul că cele două complexuri ar reprezenta o problemă „CE Turceni şi Rovinari au încheiat anul 2010 cu profit iar aceste termocentrale nu ar trebui privatizate, însă aşa impune FMI”. Fostul manager întoarce şi reversul medaliei, şi îi reaminteşte preşedintelui că „managerii de companii au fost buni, acum doi ani de zile, când au adus mii de oameni la vot. Atunci nu a văzut că sunt probleme, acum vede arierate şi pierderi, cum a văzut în 2008 profituri. Nu, Băsescu pregăteşte privatizarea”.
Temelescu : „preşedintele respectă promisiunea făcută în campanie”
Declaraţia făcută de Traian Băsescu cum că „obiectivul principal pentru anul 2011 este reformarea companiilor de stat”, îl face pe vicepreşedintele FNME, Viorel Temelescu să declare că „acest lucru nu-l face pe Băsescu decât să-şi respecte promisiunile de reorganizare a sistemului minier şi energetic, făcute în campanie”. Chiar şi Temelescu recunoaşte că declaraţiile dure, făcute la adresa managerilor de companii sunt unele „delicate”: „dânsul este preşedintele ţării. Sunt afirmaţii delicate şi înseamnă că se bazează pe ceva. Poate are anumite informaţii, care pe noi ne depăşesc”. Cât despre faptul că ar fi nemulţumit de managerii companiilor de stat, Viorel Temelescu consideră că „înlocuirea unui director cu altul nu ar fi o soluţie, cum nici constatarea că este unul boier nu este o soluţie. Preşedintele trebuie să-şi respecte promisiunea făcută în campanie, legată de reorganizarea sistemului minier şi energetic”.
Băsescu cere informări
Revoltător este faptul că preşedintele Traian Băsescu specifică faptul că la CE Rovinari şi Turceni sunt probleme, însă, înainte de a cunoaşte care este situaţia cu exactitate. După ce a făcut aceste constatări, Băsescu a afirmat că doreşte să ştie, dacă în ultimul timp, aceste companii au înregistrat creşteri de stocuri, personal sau fonduri de salarii, acuzând managerii lor că sunt „marii boieri” ai economiei româneşti. „Ei sunt marii boieri ai economiei româneşti. Baronii economiei româneşti îi găsim în primul rând la regiile de stat”, a atenţionat Băsescu. Şeful statului a mai declarat că a cerut Ministerului de Finanţe, încă de acum două săptămâni, o situaţie care să fie transmisă Guvernului, dar şi lui, din care să rezulte ce s-a întâmplat în perioada 2007-2010, dacă au crescut arieratele, numărul de personal şi stocurile. „Când mă refer la stocuri, nu mă refer întâmplător. De regulă, se fac achiziţii de clanţe la regii care se ocupă de cu totul altceva, dar se serveşte clientela politică”, a subliniat Traian Băsescu. Toate aceste atacuri dure, la adresa managerilor de companii, au avut loc, în contextul în care Traian Băsescu a primit sâmbătă o delegaţie a reprezentanţilor Fondului Monetar Internţional, a Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale.