spot_img
16.4 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăEconomicCE Oltenia, interesat de resursele Mării Negre

    CE Oltenia, interesat de resursele Mării Negre

    Complexul Energetic Oltenia ar putea exploata gaze naturale din Marea Neagră. Declaraţia a fost făcută în exclusivitate la „Punctul pe I”, de directorul general al Diviziei Energetice, Aurel Medinţu. Trecerea CE Oltenia pe un mixt de energie face ca specialiştii companiei să ia în calcul două variante, în ambele regăsindu-se energia hidro şi nucleară.

    Conducerea CE Oltenia lucrează de zor la găsirea oportunităţilor de diversificare a energiei livrate în sistemul energetic naţional. În exclusivitate la Acces Tv, directorul general al Diviziei Energetice, Aurel Medinţu a declarat că s-a făcut o greşeală atunci când s-au dat în funcţiune companiile, bazate pe o singură sursă de energie primară. „Noi, niciodată, indiferent ce s-ar spune, nu vom putea concura din punct de vedere al preţului de cost cu partea de hidro sau cu cea nucleară”, a spus Medinţu. În plus, acesta consideră că deşi la ora actuală preţurile practicate de Hidro pe piaţa de energie sunt extrem de avantajoase, nu se ştie cum vor evolua acestea pe viitor, datorită creditelor contractate în vederea retehnologizării. „Partea de Hidro, pe retehnologizări, s-a bazat pe credite scadente, ce urmează a fi introduse în preţul de cost. În concluzie, nu putem şti care va fi preţul pe Hidro în 2014. Dacă s-ar lua în considerare preţul de cost declarat, ar fi oportun ca sistemul să fie reechilibrat şi aşezat pe alte baze, în care mixtul să fie de bază”, a explicat şeful Diviziei Energetice.

    Lignit, gaz, hidro şi nuclear

    Directorul general de la Divizia Energetică a explicat la „Punctul pe I” şi de ce Sucursala Târgu-Jiu a Hidroelectrica nu reprezintă o atracţie pentru CE Oltenia. „Aportul Sucursalei Târgu-Jiu a Hidroelectrica ar fi nesemnificativ, iar preţul de cost de aici nu prea ne-ar ajuta. Se pare că preţul de cost de acolo este comparabil şi chiar peste preţul de cost al nostru”, a mai spus Medinţu. În opinia acestuia, de specialist în domeniul energetic cu o vechime de peste 40 de ani, o soluţie ar fi dată de formarea unei companii, alcătuită din CE Oltenia-cu lignit, Nuclearelectrica şi o parte din Hidroelectrica-cu Lotru, Olt. „Dacă s-ar renunţa la Olt, atunci altă variantă bună ar fi partea ce ţine de Porţile de Fier, CE Oltenia şi Nuclearelectrica”, a explicat Aurel Medinţu. Interesant este faptul că atât de stringentă este pentru conducerea CE Oltenia necesitatea funcţionării pe un mixt de energie încât şi energia pe gaz este o soluţie foarte viabilă. Astfel, Medinţu consideră că „ideea este o companie cu mixt de energie iar perspectiva următoare este să aibă şi o unitate de producere a energiei pe gaz. Urmează să preluăm grupul energetic pe gaz de la Brăila şi va fi important în ideea exploatării gazelor din zona Mării Negre, o probabilitate mare care s-ar lega de prospecţiunile de acolo”. Cât despre energia eoliană, Medinţu crede că acest tip de energie regenerabilă nu a fost bine fundamentat în România.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: