spot_img
10.3 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 28, 2024
Altele
    AcasăEconomicCE Oltenia plăteşte de două ori apa din Jiu

    CE Oltenia plăteşte de două ori apa din Jiu

    Sute de mii de euro lunar pentru apă! Atât este nevoită să achite o singură termocentrală din cadrul Complexului Energetic (CE) Oltenia pentru a putea folosi apa din Jiu. Situaţia a ajuns dramatică în condiţiile în care debitul Jiului a scăzut semnificativ, iar pentru a-şi putea desfăşura activitatea, termocentrala este nevoită să recircule apa şi să o răcească, fără a se trece şi la o diminuare a sumelor, pe care termocentralele, le achită lunar către Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Gorj. Singurii în măsură să rezolve situaţia apei sunt reprezentanţii Ministerului Economiei, care pot iniţia demersuri către colegii din Ministerul Mediului.

    Sucursala Energetică Rovinari se confruntă cu grave probleme în ceea ce înseamnă apa necesară sistemului de răcire. Situaţia este una critică în condiţiile în care cererea de energie este mare, apa este din ce în ce mai puţină, iar la priza de la Rovinari- Jiul continuă să fie nedecolmatat, totul din cauza lipsei fondurilor. Iniţial, Ministerul Mediului a alocat 20 milioane lei pentru decolmatarea prizei, însă ulterior banii au fost luaţi înapoi, iar singura salvare va fi abia în 2013 când se vrea a se achiziţiona o dragă. „Acum, este o nouă abordare în condiţiile în care se încearcă a se achiziţiona o dragă, care să continue lucrările de decolmatare. Acest lucru îl vom avea în atenţie pentru 2013, şi trebuie să facem rost de draga plutitoare. Mai sunt şi alte posibilităţi de decolmatare, excavator cu braţ de 18 m sau conducte de transport nisip, însă draga este soluţia cea mai bună”, a declarat directorul SGA Gorj, Teodor Popescu.

    Sute de mii de euro pentru apă

    Decolmatarea Jiului în zona Sucursalei Energetice Rovinari se impune în condiţiile în care în perioadele în care debitul Jiului scade, termocentrala are probleme ca şi deficit de apă, fiind nevoită să recircule apa în vederea răcirii. La această problemă se mai adaugă una importantă şi anume aceea că temperatura apei poate fi un duşman al termocentralei. Surse din complex au declarat că în procent de 85% apa este recirculată, după care ea este deservată din nou în Jiu. Prezenţa argilei în apă constituie o altă problemă care aduce Termocentralei Rovinari multe greutăţi. Surse din sistem au declarat că la deficitul mare de apă se adaugă şi faptul că preţul la apa uzinată s-a mărit semnificativ faţă de acum câţiva ani. „La Termocentrala Rovinari apa este recirculată şi răcită de turnuri, curăţită şi apoi deversată în Jiu, iar ea se plăteşte ca şi cum ar fi folosită în întregime. Pentru acest lucru se plătesc sume impresionante de 300-400 000 de euro. Apoi, acelaşi proces se repetă şi la Termocentrala Turceni, Işalniţa şi Craiova, iau apa din Jiu, o recirculă, o curăţă, ea ajungând ulterior tot în Jiu. Aceste companii plătesc şi ele la rândul lor aceleaşi sume, de sute de mii de euro”, a declarat unul din specialiştii companiei. Îngrijorarea este extrem de mare în condiţiile în care Ministerul Economiei ar trebui să iniţieze demersuri către Ministerul Mediului pentru reglementarea situaţiei, în condiţiile în care instituţiile subordonate primesc sute de mii de euro doar pentru că termocentralele folosesc apa din Jiu, apă care nu prea mai există din cauza gradului mare de colmatare. „Dacă se continuă aşa, la gradul mare de colmatare, în 2013 vor fi insule, iar la termocentrale sumele imense date către cei de la Ape ajung să creeze probleme, nu vom mai putea ieşi cu toate grupurile pe piaţă”, a mai precizat unul din specialiştii CE Oltenia. Aceleaşi surse au mai declarat că singura soluţie constă în iniţierea unui act normativ prin care să se reglementeze această situaţie care aduce pierderi semnificative CE Oltenia.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: