spot_img
16.4 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăEconomicEnergie vândută sub preţ, din cauza ANRE

    Energie vândută sub preţ, din cauza ANRE

    Ministerul Economiei intenţionează să înfiinţeze o comisie, care să rezolve disputele între participanţii la piaţa de energie. Încă de la înfiinţare Complexul Energetic Rovinari a fost vitregit de către ANRE, prin faptul că plăteşte MW-ul sub preţul de producţie. Liderul de sindicat Marin Golea a precizat că din cauza preţului mic, de 155 lei /MW, plătit de ANRE, termocentrala a avut de suferit.

    Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) propune, printr-un proiect de act normativ, înfiinţarea unei comisii de soluţionare a disputelor, ca organism care soluţionează disputele pe piaţa angro şi cu amănuntul apărute între participanţii la piaţa de energie electrică. „Comisia de soluţionare a disputelor este formată din cinci membri, care sunt numiţi prin decizie a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), dintre salariaţii instituţiei având o vechime de cel puţin trei ani. Comisia de soluţionare a disputelor îşi desfăşoară activitatea pe baza unui regulament de organizare şi funcţionare aprobat prin decizie a preşedintelui ANRE”, se arată în proiectul de act normativ publicat pe site-ul MECMA. Prin acest proiect se urmăreşte ca ANRE să evalueze implementarea sistemelor de măsurare inteligente, din punct de vedere al costurilor şi beneficiilor pe termen lung pentru piaţă, al rentabilităţii precum şi al termenelor fezabile de implementare, până la 3 septembrie 2012.

    Pierderi financiare

    Înfiinţarea comisiei de soluţionare a deferendelor se dovedeşte a fi un lucru bun, atât în opinia liderului de sindicat Marin Golea, cât şi a reprezentanţilor termocentralei Rovinari. Preşedintele Sindicatului „Minerul Rovinari”, Marin Golea a declarat că „ANRE face anumite jocuri, în sensul în care la anumite unităţi se aprobă anumite cheltuieli şi la altele nu”. „Noi încă de la înfiinţarea complexului vindem MW-ul sub preţul de producţie. Ne deranjează preţul mic stabilit de ANRE, cu care vindem, şi care este sub preţul de producţie. Nu sunt recunoscute cheltuielile”, a mai declarat Golea. De altfel, Golea a exemplificat declaraţia dată prin faptul că în ultimii ani Complexul Rovinari a suferit pierderi financiare din cauza preţului mic stabilit de ANRE. „În 2009 am avut pierderi de 500 miliarde lei, în 2010 pierderile au fost mai mari iar în 2011 se estimează ca suma pierdută să fie mai mică, de aproximativ 350 miliarde lei”. În opinia liderului de sindicat, o soluţie favorabilă ar fi ca ANRE să plătească MW-ul la un preţ mai bun, dar şi să se recunoască toate cheltuielile realizate. Reprezentanţii Complexului Rovinari recunosc şi ei că preţul plătit de ANRE este sub cel de producţie „este bine că s-a constituit comisia. Însă în acest an preţul oferit de ANRE a fost majorat, nu cu mult, cu 5%. Prin vânzarea energiei pe PZU şi prin contractele directe cu alţii pierderile au fost recuperate „ANRE oferă 155 lei pe MW h, iar costul de producţie este de 170 lei”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: