spot_img
5 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăEconomicGuvernul impune restricţii, în minerit şi energie

    Guvernul impune restricţii, în minerit şi energie

    Companiile de stat nu mai pot mări nivelul cheltuielilor, chiar dacă veniturile sunt mai mari iar acest lucru poate fi realizat doar în urma obţinerii unei aprobări prin Hotărâre de Guvern. Dacă încalcă prevederile disciplinei financiare în sectorul de stat, managerii companiilor de stat riscă sancţiuni de până la 10 mii de lei. De altfel, acest act normativ vine în sprijinul declaraţiilor făcute de preşedintele Traian Băsescu, care prezent la Convenţia Naţională a PDL a declarat că „trebuie să urmăriţi la economia de stat, la marile companii care trebuie să devină performante”.

    „Cheltuielile totale, inclusiv cele aferente fondului de salarii, reprezintă limite maxime ce nu pot fi depăşite. Rectificarea bugetelor de venituri şi cheltuieli, în sensul majorării cheltuielilor se face în limita veniturilor încasate peste nivelul programat”, se arată în OUG publicată vineri în Monitorul Oficial. „Programele de achiziţie de bunuri şi servicii, pentru desfăşurarea activităţii se fundamentează pe baza cheltuielilor aprobate prin bugetul de venituri şi cheltuieli, iar în execuţie angajamentele legale vor fi făcute ţinându-se cont de posibilităţile reale de încasare a veniturilor programate”, mai prevede OUG, adoptată pe 29 aprilie. Totodată, la fundamentarea bugetelor companiilor de stat se vor avea în vedere condiţiile de eficienţă, reducerea arieratelor, reducerea pierderilor şi a subvenţiilor în exploatare, respectarea politicii salariale a Guvernului. De asemenea, miniştrii care au în subordine companii sau regii autonome au obligaţia ca, pe lângă proiectul anual al bugetului de venituri şi cheltuieli, să depună spre aprobarea Executivului şi estimări pentru următorii doi ani.

    Ialomiţianu: „avem măsuri pentru reducerea stocurilor”

    Acestea trebuie să cuprindă repartizarea pe trimestre a indicatorilor economico-financiari, programul de investiţii şi sursele de finanţare, programul de reducere a stocurilor de materii prime, materiale, obiecte de inventar şi piese de schimb, produse finite, programe de reducere a arieratelor, precum şi situaţia datoriilor rezultate din împrumuturile contractate cu scadenţă în anul curent. Încălcarea acestor dispoziţii constituie contravenţie, iar managerii responsabili sunt sancţionaţi cu amenzi de 5.000-10 mii de lei. Despre promovarea acestui act normativ Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu consideră că „vizează întărirea disciplinei financiare şi creşterea eficienţei în companiile de stat. Concret, la baza fundamentării bugetelor, va exista un proces de reducere a arieratelor, unul de reducere a pierderilor şi unul pentru încadrarea în cheltuielile prevăzute în buget. Avem măsuri exacte pentru reducerea stocurilor în aceste instituţii. Mai mult, vom avea un sistem de raportare a unor indicatori economico-financiari către Ministerul de Finanţe, lunar sau trimestrial”. Despre prevederile acestui act normativ, directorul general al SNLO, Daniel Burlan consideră că „hotărârea este foarte bună. Dacă înainte puteam corela cheltuielile cu veniturile fără a cere aprobare, acum dacă veniturile sunt mai mari trebuie obţinută aprobare pentru mărirea cheltuielilor. Consider că este binevenită hotărârea pentru că întăreşte disciplina financiară a societăţilor”.

    Băsescu: „companiile trebuie să devină performante”

    Prezent la Convenţia Naţională, preşedintele Traian Băsescu a tras un semnal de alarmă, cu privire la evoluţia sectorului de stat, în contextul economiei naţionale. „Trebuie să simplificaţi nivelul de taxe şi impozite, pentru că sunt prea multe. Trebuie să urmăriţi la economia de stat, la marile regii şi companii, care trebuie să devină performante. În lipsa eficienţei regiilor, România va continua să fie necompetitivă. Degeaba sectorul privat competitiv, restructurarea economiei de stat şi creşterea performanţelor fără a face sectorul de stat performant împinge România spre situaţia de a i se întâmpla ce este în Grecia, a declarat Băsescu în discursul susţinut în faţa celor 1400 de delegaţi prezenţi la Convenţia Naţională a PDL. Referitor la necesitatea obţinerii unei performanţe în rândul companiilor, directorul general al SNLO Daniel Burlan, crede că recomandările făcute de Băsescu sunt întemeiate. Raportându-se la compania pe care o conduce, Burlan a precizat că „toate companiile trebuie să fie performante. SNLO dacă ar fi avut încasări, ar fi fost o societate performantă. Am avut profit din exploatare de 30 milioane de lei şi am plătit şi impozitul la această sumă. Noi ca şi societate nu consumăm din banii contribuabililor, noi venim cu venituri în plus la bugetul de stat”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: