spot_img
10.3 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 28, 2024
Altele
    AcasăEconomicSute de miliarde pleacă din Gorj

    Sute de miliarde pleacă din Gorj

    Contribuie anual la bugetul consolidat al statului cu sume de miliarde de lei vechi. Este vorba de unităţile miniere din CE Oltenia care trimestrial virează la buget un procent de 4% din valoarea cărbunelui exploatat, drept taxă de redevenţă. Sutele de miliarde de lei ajung în conturile statului, însă, Gorjul nu primeşte nimic în schimbul pământului răscolit.

    Preşedintele Comisiei Juridice din Senat, Toni Mihail Greblă, a încercat să iniţieze o Lege a Minelor în care 50% din taxa de redevenţă să se reîntoarcă la comunităţile locale afectate de lucrările miniere de excavare însă nu a reuşit să convingă toţi colegii din Parlament de importanţa acestui proiect de lege. Acesta este motivul pentru care senatorul social-democrat speră ca în 2013, acest lucru să devină realizabil. Cum pentru fiecare tonă de cărbune exploatat se plăteşte o taxă la stat, acest lucru nu înseamnă decât că lunar sume importante de bani pleacă de la CE Oltenia către bugetul consolidat. În prezent, conform unor surse taxa de redevenţă se plăteşte într-un procent de 4% din cantitatea cărbunelui exploatat. Luat per ansamblu, dacă la rezervele de cărbune exploatate s-ar adăuga cele de petrol şi gaze naturale, oricine îşi poate da seama de sumele mari pe care Gorjul le achită lunar. Conform unor surse, pe trimestrul III al anului 2012, unităţile miniere din CE Oltenia au plătit o taxă de redevenţă ce se cifrează la valoarea de 17,4 milioane lei, respectiv 174 miliarde lei vechi. Lunar, Divizia Minieră exploatează o cantitate de 2,5 milioane tone cărbune. Specialiştii din CE Oltenia susţin că ar fi un ajutor extrem de mare pentru localităţile afectate de lucrările miniere ca o parte din taxa de redevenţă să se reîntoarcă la primăriile în cauză. De altfel, senatorul Toni Mihail Greblă a pledat pentru reîntoarcerea a 50% din sumele date la stat, condiţia fiind aceea ca banii să aibă exclusiv destinaţia de refacere a terenurilor afectate de lucrările miniere. Unul din specialiştii companiei susţine că dacă s-ar reîntoarce în Gorj un procent de 10-15% ar fi foarte bine, însă, acesta se declară oarecum pesimist, printr-o raportare la situaţia economică a ţării. În prezent, se urmăreşte pe de o parte mărirea taxei de redevenţă, iar pe de altă parte ca o parte din această taxă să se transforme în venit la bugetele locale.

    Golea: „Se dorea majorarea taxei”

    La începutul mandatului său de premier, Victor Ponta a anunţat intenţia de majorare a taxei de redevenţă, sindicatele din Gorj aşteptându-se ca aceasta să ajungă la 6%. Aceste declaraţii au făcut ca în urma demersurilor iniţiate de liderii de sindicat din cadrul FNME să se renunţe la intenţia anunţată. Chiar şi vicepreşedintele FNME, Marin Golea, a recunoscut faptul că judeţul Gorj plăteşte şi contribuie cu sume importante la bugetul de stat. „Plătim taxe şi impozite, plătim 4% -taxa de redevenţă, plătim taxa pe apă. Sunt bani cu care noi contribuim la buget. Guvernul este cel care trebuie să aloce bani pentru refacerea zonelor afectat de lucrările miniere. Acum noi nu avem programe. Dar, vom vedea atunci când vom iniţia programe dacă se vor aloca”, a explicat vicepreşedintele FNME.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: