Un secretar de stat din Ministerul Energiei, Constantin Ștefan, cerere actualizarea datelor raportate de Complexul Energetic Oltenia Comisiei Europene vizavi de implementarea Planului de restructurare. Este vorba de investițiile în parcuri fotovoltaice și grupuri pe gaze naturale. CEO a raportat o întârziere de un an, iar secretarul de stat susține că întârzierea ar fi de 2 ani. Secretarul de stat îi cere senatorului Ion Iordache, să intervină pentru tragerea la răspundere a celor responsabili.
„FOARTE GRAV ar fi să nu îi trageți la RĂSPUNDERE, domnule senator Iordache, pe cei resposabili din conducerea CE Oltenia. Și mai GRAV este că s-a trecut prin Directoratul CE Oltenia într-un mod neprofesionist și lipsit de responsabilitate Raportarea periodică privind stadiul implementării Planului de Restructurare (la 6 luni) cu DATE NEREALE. La fel de GRAV este că acest document (inclusiv în engleză) a fost transmis către Ministerul Energiei și Consiliul Concurenței spre a fi înaintat Comisiei Europene, punând pe cale de consecință Guvernul României într-o situație deloc de dorit, atunci când se va hotărâ demararea revizuirii Planului de Restructurare și modificării PNRR C6 Energie! Mai mult, această Raportare a fost transmisă cu fix cu 2 zile înainte de expirarea termenului de depunere la Comisia Europeană. TERMENUL a expirat ieri 26.07.2023 – GRAV, FOARTE GRAV!
Acest mod de operare nu este deloc unul nou! L-am văzut anul trecut la colegul dvs. – fostul ministru al Energiei, atunci când Legea Decarbonizării a fost pusă în dezbatere publică pe 31.05.2022 iar pe 30.06.2022 aceasta trebuia să fie deja și aprobată ca să îndeplinim jalonul 114 din PNRR C6 Energie, fără a mai avea timp suficient pentru dezbatere și ample modificări. În calitate de Secretar de Stat în Ministerul Energiei îmi cunosc foarte bine ‘atribuțiile’ și pe cale de consecință am inițiat de îndată, ce am luat la cunostință despre această situație GRAVĂ, demersurile necesare pentru corectarea în timp util a Raportării periodice ce conține TERMENELE NEREALE de punere în funcțiune a grupurilor pe gaz de la Turceni si Ișalnița (decembrie 2026 în loc de cel puțin anul 2028 așa cum a ieșit din analiza mea). Totodată reiterez: Raportul de analiză cu SOLUȚIILE PROPUSE, elaborat în aprilie 2023, în vederea decalării PR al CE Oltenia și renegociere PNRR C6 Energie a fost transmis, de asemenea, și factorilor decidenți, colegilor dvs. (de atunci dar și celor de acum) ca să se mai poată face ceva ce Partidul Social Democrat a hotărât încă de anul trecut în coaliție: să NU mai scoatem din funcțiune grupurile energetice pe cărbune până nu punem altceva în loc; conservare în loc de dezafectare a grupurilor energetice pe cărbune. Fac un apel la responsabilitatea dvs. de a nu mai muta atenția de la problemele GRAVE semnalate. Așa cum tuturor celor care pretind că sunt ‘preocupați’ de soarta CE Oltenia și a județului Gorj, le TRANSMIT că menținerea în activitate a CE Oltenia trebuie să fie cu adevărat prioritatea MAXIMĂ și să rezulte acest lucru din toate acțiunile noastre.”, conform unei postări a secretarului de stat din Ministerul Energiei, Constantin Ștefan.