spot_img
10.3 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 28, 2024
Altele
    AcasăEducatie„Satul meu plin de tradiții”, simpozion județean la Câlnic

    „Satul meu plin de tradiții”, simpozion județean la Câlnic

    Joi, 1 februarie, a avut loc, la Căminul Cultural din comuna gorjeană Câlnic, simpozionul județean „Satul meu plin de tradiții”. Participanții au mers, apoi, la Hodoreasca, unde s-a ținut slujba pentru sfințirea apei și pomenirea Sfântului Trifon.

    În cadrul simpozionului au fost expuse diverse lucrări ale elevilor de la următoarele școli implicate: Școala Gimnazială Câlnic, Școala Gimnazială Nr.1 Urdari, Școala Gimnazială Glogova, Școala Gimnazială ,,Nicolae Tomovici”-Plopșor, Școala Gimnazială Drăgotești, Școala Gimnazială Bolboși și Școala Gimnazială Alimpești. De asemenea, au fost premiați cei mai talentați elevi care au trimis poezii și cele mai reprezentative lucrări de la secțiunea creații plastice.

    La loc de cinste, în cadrul evenimentului, a fost și expoziția de goblenuri realizate cu măiestrie de Boștină Victoria, Popescu Aurelia și Popescu Victoria din satul Ciuperceni. În deschidere, a vorbit director Florentina Stoenoiu, care a mulțumit școlilor implicate, dar și instituțiilor care au sprijinit acest eveniment, respectiv: Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Primăria Câlnic și Muzeul Județean Gorj ,, Alexandru Ștefulescu”.

    Dr. Albinel Firescu, șef secție Artă și Etnografie din cadrul Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” le-a vorbit elevilor despre importanța sărbătorilor în viața rurală și despre sacralitatea acestora: ,,Statornicia ne-o dă pământul și ocupația tradițională- aceea de agricultori.”

    Slujbă la fântână: sfințirea apei și pomenirea Sfântului Trifon

    La Fântâna dascălului Rovența din Hodoreasca a avut loc slujba de sfințire a apei și de pomenire a Sfântului Trifon. Slujba a fost săvârșită de preoții Cenușe Ionel, Pârvu Gabriel și Draica Vasile. La final toți participanții au gustat din mâncărurile tradiționale pregătite de familiile din Hodoreasca și Peptani, iar programul artistic a fost asigurat de taraful Ologu. Tradiția locală spune că apa sfințită pe care sătenii o vor duce acasă le va oferi prosperitate, recolte bogate și sănătate.

    Autor: Prof. Ștefania Pânișoară

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: