spot_img
10 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 28, 2024
Altele
    AcasăEvenimentAchiziţiona ilegal, legume din ţările Uniunii Europene

    Achiziţiona ilegal, legume din ţările Uniunii Europene

    Pornind de la informaţiile oferite de echipele de control ale Gărzii Financiare aflate în punctele de trecere a frontierei dinspre Uniunea Europeană(UE), Garda Financiară Gorj a efectuat verificări complexe la o firmă din Târgu-Jiu, care efectua achiziţii de legume-fructe de pe piaţa intracomunitară şi le vindea en-gros şi en-detail în România.

    Inspectorii de la Garda Financiară Gorj au acţionat prompt, în vederea soluţionării cazului. „Mergând pe firul evenimentelor, s-a constat faptul că societatea înregistra, în evidenţele contabile, ca şi cum o parte a mărfurilor erau livrate înapoi, în comunitatea europeană, către societăţi înregistrate ca plătitoare de TVA, fapt pentru care nu se înregistra cu TVA de plată”, a spus inspectorul şef al GF Gorj, Florin Ninu. Pentru a justifica transportul, firma utiliza în fals scrisori de transport(CMR-uri), ale societăţilor transportatoare, care aduceau marfă aprovizionată de societate de pe piaţa intracomunitară şi emiteau către societate facturi de transport, astfel încât să se dea o aparentă legalitate, în sensul transportării mărfurilor, către ţări din UE. În colaborare cu alte secţii ale Gărzii Financiare din ţară, inspectorii de la Garda Financiară Gorj au constatat că CMR-urile identificate pentru transportul mărfii către UE sunt false, iar conform documentelor primare, autovehiculele în cauză aveau altă destinaţie, în perioada înscrisă pe CMR.

    84 de mii de lei, prejudiciul creat

    Tot în cadrul aceleiaşi operaţiuni a fost identificată o factură către o firmă din Galaţi, pentru patru tone de fructe, iar în colaborare cu Garda Financiară, secţia Galaţi s-a probat ca de fapt se transportaseră spre Galaţi 22 de tone de fructe, întocmindu-se aviz de însoţire pentru această cantitate, pentru a justifica pe timpul transportului cantitatea la un eventual control. Prin acest procedeu se înregistrau vânzări pe piaţa internă, mai mici decât cele reale, iar restul de marfă se înregistra ca livrare în afara teritoriului naţional pe piaţa CE. Potrivit declaraţiilor inspectorului şef, Florin Ninu „a fost stabilit un prejudiciu de 84 de mii de lei, iar actul de control s-a înaintat la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj(DGFP) pentru efectuarea controlului de fond şi la organele de cercetare penală, pentru extinderea verificărilor. Instituţia noastră sesizase DGFP Gorj, în anul 2010 cu un alt procedeu nelegal de operare al societăţii, respectiv înregistrarea mărfurilor ca deteriorate sau nevândute, verificări soldate cu stabilirea de sume suplimentare, reprezentând TVA şi accesorii în valoare de aproximativ 72 de mii de lei.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: