spot_img
12.6 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăNationalPlanuri de fitness: cum să găseşti unul potrivit pentru tine

    Planuri de fitness: cum să găseşti unul potrivit pentru tine

    Fitness-ul este o activitate extrem de populară în prezent. Milioane, chiar sute de milioane de oameni din întreaga lume practică acest sport, fie la nivel amator, fie la nivel PRO. Sălile de fitness sunt foarte accesibile în ziua de astăzi şi îţi oferă o mulţime de variante de mişcare. Totuşi, pentru a te bucura de cele mai bune rezultate, ai nevoie de un plan de antrenament bine pus la punct.

    Înainte de a începe un plan de fitness, cere acordul medicului de familie sau al medicului specialist, în special dacă suferi de boli cronice.

    Iată câteva sfaturi utile pentru a găsi planul de fitness care ţi se potriveşte:

    Nu te grăbi

    Un plan potrivit de fitness se construieşte în timp, fără grabă şi fără agitaţie. De ce? Pentru că este important să iei cele mai bune decizii când vine vorba de obiectivele tale şi modul în care vei face mişcare pe termen lung.

    De asemenea, este posibil ca primele planuri pe care le încerci să nu ţi se potrivească atunci când le începi propriu-zis. Poate acestea conţin unul sau mai multe exerciţii care nu îţi sunt pe plac sau care nu îţi lucrează muşchii aşa cum ţi-ai dori. Fiecare plan de fitness trebuie ajustat pe parcurs, până când ajungi la o variantă care te mulţumeşte în totalitate.

    Gândeşte-te ce obiective să prioritizezi

    Un plan de fitness trebuie să aibă unul sau mai multe obiective, însă nu este o idee bună să alcătuieşti o listă prea lungă de rezultate pe care ţi le doreşti. Încearcă să păstrezi un obiectiv major, precum recompoziţia corporală, slăbirea sau creşterea în masă musculară pe toată durata planului. Mai apoi, îl vei putea ajuta pentru noi obiective, odată ce obiectivul vechi a fost îndeplinit. Spre exemplu, dacă ţi-ai dorit să slăbeşti, următorul obiectiv poate fi să acumulezi puţin mai multă masă musculară.

    Poţi avea şi mici obiective, care să te ajute să îţi păstrezi motivaţia pe tot parcursul planului. Spre exemplu, îţi poţi propune să alergi cu 500 de metri mai mult în fiecare lună, comparativ cu luna precedentă. De asemenea, îţi mai poţi planifica obiective ce ţin de lumea fitness-ului, precum să poţi face o flotare fără ajutor sau să poţi efectua 3 tracţiuni.

    Alcătuieşte sau găseşte un plan complet

    Un plan de fitness nu înseamnă doar o listă cu 10-15 exerciţii pe care tu să le faci la sală. Un plan complet înseamnă şi sfaturi de nutriţie, o listă cu idei de mese, sfaturi legate de executarea exerciţiilor şi pauză dintre ele, precum şi îndrumări pentru a te odihni şi reface complet. Dacă decizi să îţi alcătuieşti planul de fitness pe cont propriu, ţine cont atât de exerciţii şi spot, cât şi de odihnă, recuperare şi alimentaţie. În cazul în care apelezi la un profesionist pentru un astfel de plan, nu te mulţumi cu un plan incomplet. Cere toate detaliile de care ai nevoie şi nu te sfii să pui întrebări.

    Nu face compromisuri majore

    Un plan de fitness nu trebuie să fie un motiv de stres sau să includă activităţi pe care chiar nu îţi place să le faci. Atunci când te hotărăşti să faci mişcare şi să îţi setezi anumite obiective, este esenţial să nu faci compromisuri majore. De ce? Pentru că pe termen lung nu este sustenabil. De aceea, exerciţiile, mesele, tipurile de antrenament, toate trebuie să fie pe placul tău. Bineînţeles, nu trebuie să îţi placă chiar în proporţie de 100%, însă un procent de minim 70-80% este important pentru a continua să faci sport pe termen lung.

    Trebuie să ştii că sportul poate fi cu adevărat plăcut, dacă ai răbdare să descoperi ce îţi place şi să testezi mai multe tipuri de exerciţii.

    Alege echipamentul potrivit

    Ca să faci sport şi să te simţi confortabil, ai nevoie de echipamentul potrivit. Printre cele mai populare piese sport potrivite pentru fitness se număra pantalonii scurţi pentru bărbaţi, tricourile sport de bărbaţi şi pantalonii de trening pentru bărbaţi din materiale de calitate.

    Poţi combina pantaloni scurţi pentru bărbaţi cu maiouri şi tricouri, în special în sezonul cald. Alege pantaloni scurţi de bărbaţi din materiale precum bumbacul sau mix-uri de materiale sintetice care absorb transpiraţia. Pentru zilele în care antrenezi picioare, înlocuieşte pantalonii scurţi pentru bărbaţi cu  colanţi speciali pentru sport.

    Nu uita de încălţăminte, deoarece ai nevoie de pantofi confortabili, care să îţi ofere stabilitate şi să prevină alunecarea pe diverse suprafeţe.

    Atunci când faci primii paşi în lumea fitness-ului este important să începi cu baby steps. Nu poţi progresa sau obţine rezultate cu grabă sau fără a te concentra pe întreg parcursul tău în sport. De asemenea, este esenţial să descoperi tipuri de exerciţii care ţi se potrivesc, altfel întreaga schimbare de stil de viaţă ţi se va părea un stres. Nu uita să te concentrezi atât pe exerciţii, cât şi pe alimentaţie, pentru a avea cele mai bune rezultate.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: