spot_img
10 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 28, 2024
Altele
    AcasăPoliticParlamentarii gorjeni, de acord cu controlul psihiatric

    Parlamentarii gorjeni, de acord cu controlul psihiatric

    Propunerea celor cinci senatori independenţi, privind examinarea psihologică şi psihiatrică obligatorie a candidaţilor pentru funcţii de demnitate publică şi în administraţia locală sau a înalţilor funcţionari publici şi a miniştrilor, a fost primită cu braţele deschise de o parte din parlamentarii gorjeni şi liderii de organizaţii locale.

    Deputatul social democrat, Vasile Popeangă, consideră că propunerea privind examinarea psihiatrică şi psihologică a demnitarilor este una ca oricare alta şi că nu are nimic împotriva adoptării ei . Încântat de propunerea respectivă s-a declarat a fi şi preşedintele Comisiei Juridice din Senat, Toni Mihail Greblă. Pe lângă faptul că în primă instanţă ar trebui examinaţi cei cinci senatori, acesta consideră că „ar fi ceva inutil, pentru că la noi toată lumea ia examenul psihologic pe bandă rulantă. Adeverinţele eliberate se dau mai mult formal” . În ceea ce-l priveşte pe liderul democrat liberal Ion Ruşeţ, acesta a precizat că „nu mi se pare un lucru anormal. Dacă pentru încadrarea în muncă se întocmeşte un dosar o fişă şi în cazul de faţă ar putea să existe un dosar medical pentru fiecare candidat”. Că este binevenită iniţiativa grupului de cinci senatori, cu privire la examinarea psihologică şi psihiatrică a viitorilor miniştrii, acest lucru este recunoscut şi de către deputatul Dan Ilie Morega. „Este binevenită o asemenea iniţiativă, pentru că altfel dai posibilitatea oricărui dement să ajungă în Parlament şi chiar a unuia care nu este în toate minţile. O parte din ei au intrat datorită partidelor şi a unor mijloace mai puţin ortodoxe. Din punct de vedere calitativ, Parlamentul lasă de dorit, comparativ cu primul şi al doilea Parlament de după 1990”.

    Adeverinţe se dau „pe sub mână”

    O poziţie asemănătoare faţă de propunerea făcută o are şi liberalul Dian Popescu, care consideră că „tehnic vorbind este foarte greu de aplicat, adeverinţele medicale se dau cum se dau. Este normal ca un candidat la o funcţie publică să fie în deplinătatea facultăţilor mintale”. Preşedintele liberal a mai declarat că ar trebui luată o măsură cu privire la cazierul judiciar, cu atât mai mult cu cât în momentul de faţă sunt persoane cu abateri grave şi care ajung pe funcţii publice. Despre această propunere, Guvernul susţine că persoanele candidate la Preşedinţie şi Parlament nu trebuie examinate psihologic şi psihiatric, deoarece procedura încalcă Constituţia şi confidenţialitatea datelor şi că ar fi „excesiv” ca şeful statului şi parlamentarii să piardă mandatul, dacă nu efectuează anual acest control. Cei cinci senatori independenţi propun obligativitatea prezentării unei adeverinţe medicale, privind starea de sănătate fizică şi mentală, în cazul candidaţilor la funcţii de demnitate publică alese sau numite şi în situaţia persoanelor nominalizate la funcţii de conducere în administraţie, precum şi a unui control medical anual în cazul persoanelor care ocupă deja astfel de funcţii. Aceştia consideră că, de vreme ce testarea psihologică este eliminatorie pentru profesori precum cea de conducător auto, profesor, pilot de aviaţie, poliţist sau electrician, la o astfel de examinare ar trebui supuşi şi candidaţii la funcţii de primar, consilier local, consilier judeţean şi parlamentar.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: