spot_img
16.4 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăSocialAmenzi contravenţionale în valoare de 4.500.000 lei

    Amenzi contravenţionale în valoare de 4.500.000 lei

    Un bilanţ al activităţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj arartă că de la începutul anului şi până în prezent s-au efectuat peste 1600 de controale la agenţii economici din judeţ, în vederea identificării şi combaterii cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. Având în vedere că acest fenomen, pare tot mai prezent în peisajul autohton, aceste acţiuni au fost efectuate periodic, în colaborare cu alte instituţii. Potrivit inspectorului şef al ITM Gorj, George Romanescu, la această acţiune complexă au participat conform planului comun de control privind reducerea incidenţei muncii nedeclarate şi poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj si jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Gorj. Ce trebuie ştiut este faptul că pentru perioada primelor nouă luni, ITM Gorj a aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 4.491.100 lei.

    Ca urmare a controalelor efectuate în acest an, au fost depistaţi 282 de angajatori care utilizau „munca la negru”, având 578 de persoane fără forme legale de angajare, dintre care 159 sunt femei şi un tânăr sub 18 ani. Societăţile sancţionate aveau ca obiect de activitate: construcţii, comerţ, zootehnie, spălătorii auto, jocuri de noroc, prestări servicii curăţenie, exploatarea lemnului, etc. Au fost aplicate un număr de 827 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 3.440.600 lei, din care 282 reprezintă amenzi pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare, în cuantum de 3.196.000 lei. A fost depistat un angajator care desfăşura activitate cu un minor, fără a avea întocmite forme legale de angajare, acesta fiind sancţionat contravenţional. Potrivit lui George Romanescu, la cinci dintre angajatorii controlaţi au fost depistate mai mult de cinci persoane fără forme legale de angajare. „Pe cale de consecinţă s-a făcut un denunţ penal, existând presupunerea săvârşirii de către acest angajator a infracţiunii prevăzută şi sancţionată de articolul 264, alin.3 din Legea 53/2003 republicată (Codul muncii). Conform noilor reglementari ale Codului muncii, primirea la munca a mai mult de cinci persoane fără întocmirea unui contract individual de muncă se sancţionează cu închisoare de la unu la doi ani sau cu amendă penală”, a spus inspectorul şef al ITM Gorj. Din bilanţul activităţilor, întocmit de reprezentanţii ITM Gorj, reiese faptul că în primele 9 luni ale anului 2011, inspectorii de muncă SSM au planificat 1.328 de controale, realizând un număr de 1.404 controale. Cu ocazia cercetării accidentelor de muncă şi a controalelor în unităţi, inspectorii de muncă au aplicat un număr de 2.509 sancţiuni contravenţionale din care 278 amenzi în valoare de 1.050.500 lei. Tot în acest an au fost organizate trei sesiuni de informare şi conştientizare a angajatorilor şi lucrătorilor privind promovarea a bunelor practici de securitate şi sănătate în muncă, la care au participat 254 de angajatori, reprezentanţi ai sindicatelor, lucrători desemnaţi, reprezentanţi ai serviciilor externe. Cumulat, pentru perioada primelor nouă luni, ITM. Gorj a aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 4.491.100 lei.

    În nouă luni, aproximativ 60 de accidente de muncă

    Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a efectuat un bilanţ şi în ceea ce priveşte accidentele de muncă, petrecute în cele nouă luni. Astfel că, judeţul Gorj nu a scăpat de astfel de „evenimente”, care în unele cazuri s-au soldat cu pierderi de vieţi omeneşti. Potrivit reprezentanţilor ITM, „în primele nouă luni ale anului 2011 ITM Gorj a cercetat un accident colectiv cu trei victime la UM Sadu SA, cinci accidente mortale, un accident cu invaliditate şi două evenimente mortale în afara muncii. S-au avizat 59 de accidente cu ITM din care cinci accidente cu ITM în afara muncii”. Din anchetele şi controalele efectuate, la faţa locului, ca principale cauze de producere a accidentelor de muncă au fost neutilizarea echipamentului individual de protecţia muncii, neefectuarea în timp util a unor operaţii indispensabile securităţii muncii, nerespectarea instrucţiunilor specifice de lucru şi a instrucţiunilor proprii de securitate şi sănătate în muncă, căderea de la înălţime şi de la acelaşi nivel. Nici sesizările nu au lipsit în acest an, astfel că în primele nouă luni ale anului 2011 au fost depuse spre soluţionare un număr 318 de sesizări din care 310 au fost soluţionate, una a fost clasată, una redirecţionată către ITM Vâlcea şi şase sunt în curs de rezolvare.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: