spot_img
10.3 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 28, 2024
Altele
    AcasăSocialBursa Locurilor de Muncă - un proiect P.R.A.C.T.I.C.

    Bursa Locurilor de Muncă – un proiect P.R.A.C.T.I.C.

    Cursanți ai Programului de Reintegrare Activă și Capacitare în Turism, Informare și Consiliere (P.R.A.C.T.I.C.) și companii din domeniul hotelier și turistic au participat, în perioada noiembrie-decembrie 2015, la Bursa Locurilor de Muncă organizată de Consorțiul European pentru Calitate în Formare în regiunile de dezvotare Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia, Bucureşti Ilfov, respectiv în judeţele Gorj, Vâlcea, Mehedinţi, Argeş, Prahova și municipiul Bucureşti.

    Peste 700 de persoane, cu precădere din rândul comunității de etnie romă, persoane cu dizabilități și tineri care au părăsit sistemul instituționalizat de protecție, au participat la cursuri de formare profesională care să le faciliteze accesul pe piața muncii. Formarea teoretică s-a desfăşurat în Centre de incluziune socială şi formare frofesională în turism înfiinţate, dotate şi utilate la standarde europene în fiecare dintre judeţele de implementare. Proiectul a prevăzut calificarea a 760 de persoane, în domeniul turistic/hotelier, pentru una din meseriile de: bucătar, ospătar/chelner, vânzător în unităţi de alimentaţie publică, lucrător în alimentaţie, lucrător hotelier, cameristă hotel. P.R.A.C.T.I.C. a oferit și oportunitatea dezvoltării profesionale pentru angajaţii a 150 de hoteluri, pensiuni, moteluri şi restaurante din judeţele înscrise în proiect. Este vorba de 60 de manageri și 90 de angajați care au participat, în perioada februarie – septembrie 2015, la Cursuri de perfecționare profesională și au obținut diplome de absolvire certificate de Ministerul Educației. Companiile au fost invitate și încurajate să devină Centre de practică în cadrul proiectului P.R.A.C.T.I.C.. Mai exact, societățile din turism și industria hotelieră au primit cursanți pentru ca aceștia să poată deprinde meseria pentru care au optat învățând practic mersul lor la fața locului. Alin Banu, asistent de proiect, Institutul pentru Politici de Dezvoltare (I.P.D.), partener, a explicat că metoda inovativă folosită la aceste cursuri a fost implementată de partenerul Endurance din Olanda și a presupus trei elemente de noutate: „Ineditul acestui proiect constă în rețeaua de instructori-preparatori, rețeaua de instituții turistice și modalitatea prin care au fost implementate aceste cursuri de calificare pentru persoanele defavorizate, persoane de etnie romă, persoane cu dizabilități și tineri care au părăsit sistemul instituționalizat, așadar categorii care au fost și sunt de foarte multe ori ignorate ca forță de muncă”.

    Potrivit acestuia, metodologia inovatoare folosită a asigurat succesul în găsirea unui loc de muncă pentru cursanții care au participat la Bursa Locurilor de Muncă, dar și oameni calificați pentru angajatorii din turism care aveau nevoie de calitate pentru atragerea clienților. „Noi am adus această categorie la un nivel profesionist cel puțin compatibil sau chiar peste ceea ce se cere pe piața muncii în acest moment. Așa am avut siguranța că la bursele locurilor de muncă au fost persoane care chiar și-au dat interesul să participe la cursurile de formare după modelul-pilot olandez și, practic, au dobândit o meserie”.

    Bursa locurilor de muncă nu a făcut altceva decât să oglindească modul în care fiecare județ în parte a primit acest proiect. În cadrul rețelei de instituții turistice s-au înscris companii mari, cu experiență în domeniu, care au acceptat cu ușurință să lucreze cu persoane care provin din grupuri cu risc de vulnerabilitate, așadar nu au avut prejudecăți legate de aparteneța la o etnie sau de persoanele cu dizabilități.

    Vasile Enescu, director executiv adjunct AJOFM Vâlcea, unul dintre județele unde a fost organizată bursa locurilor de muncă, a afirmat că cel mai important efect al calificării și prefecționării profesionale trebuie să fie reflectat în calitatea serviciilor din turism și, implicit, în creșterea interesului pentru zonă: „Acest proces de obținere a unor calificări în meserii din domeniul turismului, atât pentru grupul țintă – care urmează să își găsească locuri de muncă – cât și pentru cei care au devenit instructori preparatori, trebuie să continue și trebuie să se concretizeze în creșterea atractivității turismului la nivelul județului Vâlcea pentru că, din acest punct de vedere, în raport cu potențialul geografic și natural al județului Vâlcea suntem mult în spate față de județele vecine, numai dacă ne gândim la Sibiu, la Brașov, chiar la Gorj. Deci, este momentul ca turismului vâlcean să-i crească atât numărul de turiști care ne calcă județul cât și calitata din unitățile noastre turistice”. În cadrul proiectului a fost efectuată și o vizită de studiu în Olanda a instructorilor-formatori cât și a cursanți. Stagiul de pregărire a fost găzduit de partenerul olandez al proiectului, compania Endurance, și a durat cinci zile. „Cursanții noștri au văzut cum funcționează lucrurile în Olanda: ce e diferit, ce trebuie preluat de la sistemul olandez de formare profesională și cum trebuie adaptat realității românești. Tot de la partenerul olandez am preluat și modelul instructorului de practică”, a precizat Iulia Tatomir, responsabil mass-media şi comunicare, SC CRISTFLOR CONSTRUCT SRL, lider de proiect. Directorul executiv al AJOFM Vâlcea, Gabriel Albinaru, a punctat, că era nevoie de noi cursuri de calificare în turism pentru că standardele s-au schimbat, iar generațiile tinere pot aduce un suflu nou sectorului. „Era și este nevoie foarte mare de cursuri de calificare în industria turismului din două motive: în primul rând, e nevoie de forță de muncă; în al doilea rând, ne aflăm la un schimb de generații. Există încă personal care a fost calificat acum 20-25 de ani și, între timp, standardele în turism s-au modificat atât în ceea ce privește structurile, dotarea, dar și în ceea ce privește personalul și așteptările clienților”, este de părere directorul executiv AJOFM Vâlcea. „De-a lungul proiectului au fost organizate numeroase activități comune în care s-au cunoscut oameni din diverse sectoare de lucru, din diverse regiuni și și-au împărtășit din experiența pe care au acumulat-o. Fără oameni calificați în acest sector de activitate, fără companiile care s-au pus la dispoziție pentru a primi oameni în practică, toate rezultatele nu ar fi fost posibile. Am furnizat servicii de formare într-o strânsă colaborare cu ei și, astfel, persoanele care au fost instruite pot spera la obținerea unui loc de muncă”, a mai spus Iulia Tatomir.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: