spot_img
10.3 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 28, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesParanghelie pe Insuliţa de pe Jiu

    Paranghelie pe Insuliţa de pe Jiu

    Ziua Internaţională a Rromilor a fost celebrată şi la Târgu-Jiu, printr-o serie de manifestări, care mai de care mai interesante, care au reunit deopotrivă, romii şi românii la aceeaşi masă, dar şi la dans, pentru că evenimentul s-a încheiat cu un spectacol de zile mari, organizat de autorităţile locale din municipiul Târgu-Jiu, pe Insuliţa de pe Jiu.

    8 aprilie a fost adoptată ca Zi Internaţională a Rromilor, cu ocazia primului Congres Internaţional al Rromilor de la Londra din 1971. Cu prilejul acestui congres au fost adoptate şi două simboluri ale naţiunii rrome: steagul rromilor şi imnul internaţional al rromilor „Gelem, gelem”. Cu această ocazie, reprezentanţii celor 52 de comunităţi rome din judeţ s-au reunit, la aceeaşi masă, în cadrul unui simpozion, în care au încercat să prezinte viaţa romilor, dar şi tradiţiile străvechi, istoria şi elementele de cultură, care fac din acest popor, unul autentic, care încearcă în fiecare zi să spargă barierele impuse de societate. În deschidere, preşedintele Partidei Romilor Pro-Europa, Nelu Pavel a urat în limba romani, un călduros „La mulţi ani”( te traites but mi), tuturor romilor de pretutindeni, subliniind faptul că se vrea integrarea lor în societate, prin educaţie şi prin valoarea tradiţiilor pe care le au „Nu mai dorim să fim ţinuţi la periferia societăţii. Încercăm să mergem spre un proces de integrare în şcoala de masă şi să arătăm că şi noi putem fi ca voi, că şi noi avem copii la facultate, care ne reprezintă cu succes, atât în ţară, cât şi în străinătate”. Tot în aceeaşi conferinţă, preşedintele Uniunii Romilor Creştini din România, filiala Gorj, Ion Mihai a menţionat faptul că romii au făcut un pas înainte, că majoritatea copiilor au buletin şi certificat de naştere, pentru că „vrem să intrăm şi noi în rândul lumii. Nu mai vrem în groapa comună. Foarte mulţi romi au intrat într-o educaţie spirituală. Numai anul trecut, peste 5000 de romi au fost aduşi să îşi facă buletin şi certificat de naştere. Vrem să arătăm că se poate şi că putem convieţui împreună”. La întâlnirea de vineri au fost prezenţi şi consilierii Grigore Căldăraru şi Victor Bonculescu, dar şi consilierul Sorinel Bratu.

    Romii au comemorat victimele Holocaustului

    Programul a continuat cu un omagiu adus victimelor Holocaustului, unde se pare, majoritatea au fost romi. Manifestarea, sub forma unui parastas, a reunit romii la Biserica „Sfântul Nicolae”, unde cei prezenţi au aprins o lumânare şi au împărţit tradiţionalii colaci, în memoria victimelor Holocaustului, din perioada 1942-1945. „după acest parastas, vom merge pe podul Jiului, unde vom arunca în apă flori şi lumânări, în speranţa că sufletele celor plecaţi dintre noi, se vor odihni în pace. Aruncăm flori în apă pentru a comemora victimele sistemului nazist. Zeci de mii de oameni au murit atunci, luptând pentru o cauză nobilă. Vrem să nu mai fim discriminaţi şi să luptăm pentru drepturile noastre, atât în ţară, cât şi în străinătate. Eu mă consider român, pentru că m-am născut în România. Părinţii voştri, la fel ca şi părinţii mei s-au născut în România. Nu mai vrem să fim „ţiganii”, care sunt priviţi de sus de majoritate”, a mai spus Nelu Pavel.

    Miei la proţap, de ziua romilor

    Evenimentul de vineri a continuat, cum era firesc cu o petrecere de zile mari, aşa cum „îi şade bine” ţiganului. Miei la proţap, băutură şi mâncare de post au fost delicatesele, care se pare că nu au lipsit de la masa organizată în cinstea comunităţilor de romi din Gorj. Insuliţa de pe Jiu a devenit repede un loc de pelerinaj pentru cei interesaţi, să „fure” puţin din tradiţia romilor, o tradiţie păstrată de zeci de ani. Pe scenă, alături de „dirijorul” evenimentului, Ansamblul „Doina Gorjului” au urcat primarul municipiului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, care s-au arătat încântaţi de invitaţia de a participa la un astfel de moment. Pe lângă urările de „la mulţi ani”, autorităţile locale au făcut cunoscute şi câteva proiecte care privesc îndeosebi cartierele de romi, investiţii care se vor „înfloritoare” şi care vizează sisteme de canalizare cu apă, staţii de epurare, modernizarea şi reabilitarea străzilor şi altele. În încheiere, aceştia au primit şi diplome de excelenţă, pentru tot spijinul oferit comunităţilor de romi din Târgu-Jiu. Inedit este faptul că, în alaiul acesta, s-au strecurat şi trei membrii din Consiliul Europei, care s-au arătat profund impresionaţi de tradiţiile poporului rom, dar şi de frumuseţea judeţului nostru „Nu ştiam că este aşa de bună mâncarea la voi. Mi-a plăcut şi oraşul lui Brâncuşi şi sigur voi reveni. Este foarte frumos”, a spus un jurnalist francez, care tocmai savura o porţie de varză cu fasole bătută, asezonată firesc, cu o bucată de mălai. Şi cei trei au primit diplome de excelenţă, pentru interesul manifestat pentru această etnie. Programul a continuat cu dansurile ţigăneşti, o gală de box, dar şi un program specific romano. Finalul evenimentului a aparţinut unui taraf de lăutari, care au venit să cânte şi să încânte publicul spectator.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: