spot_img
16.4 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăActualitateCasă celebră din Târgu Jiu scoasă la vânzare cu suma de două...

    Casă celebră din Târgu Jiu scoasă la vânzare cu suma de două milioane de euro

    Foto: Domina Imobiliare

    Casa Vasile Moangă, monumentul istoric care se află în zona centrală a municipiului Târgu Jiu, lângă statuia revoluționarului Tudor Vladimirescu, este scoasă la vânzare de către proprietarul acesteia, omul de afaceri Narcis Ciocăzanu.

    Prețul solicitat este de două milioane de euro. Casa datează din anul 1772 și este acum o bijuterie arhitectonică după ce a fost reabilitate, aflându-se pe lista monumentelor istorice.

    Potrivit anunțului de vânzare postat pe site-ul unei agenții imobiliare, imobilul are 19 camere și o suprafață utilă de aproape 650 metri pătrați, precum și un teren de 558 metri pătrați.

    „În centrul orașului reședință de județ, Târgu Jiu, Casa Vasile Moangă deschide larg ușile către iubitorii și pasionații de istorie, artă și frumos. Monument istoric edificat în anul 1772, imobilul i-a aparținut în secolul VXIII lui Vasile Moangă, un boier cu renume, prieten al lui Tudor Vladimirescu, Iancu Jianu, Petrache Poenaru.

    Foto: Domina Imobiliare

    Cunoscută ca fiind casa de la balconul căreia Tudor Vladimirescu le-a vorbit pandurilor săi înainte de a porni spre Padeș, unde a fost citită Proclamația, casa Vasile Moangă reușește în 2021 să strălucească din nou, după investiții masive în restaurarea și renovarea clădirii. Aceste intervenții au fost făcute cu migală și cu pricepere de specialiști în domeniu, păstrându-se elementele arhitecturale conform planului și schițelor ce datează de sute de ani“, se arată în anunțul de vânzare.

    Casa a fost sediul Bibliotecii Județene pentru Copii și Tineret

    În casa monument istoric a fost sediul Bibliotecii Județene de Copii și Tineret, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Gorj. În urmă cu aproximativ șase ani, imobilul a fost vândut cu suma de peste 280.000 de euro de moştenitorii ultimului proprietar, familia boierului Frumuşanu. Consiliul Județean nu și-a manifestat dreptul de preempțiune, conform, legii în vederea achiziționării imobilului cu o mare valoare istorică.

    Clădirea era într-un stadiu de degradare avansat în momentul cumpărării de către omul de afaceri, deoarece nu s-au făcut investiţii. Narcis Ciocăzanu a ridicat două blocuri la câțiva metri de monument, reușind să obțină autorizație de construcție, mulți arhitecți fiind uimiți de acest lucru.

    „A fost o ambiţie personală“

    Omul de afaceri Narcis Ciocăzanu a spus că restaurarea monumentului a fost un proiect de suflet: „Nu era nimic aici, la interior, când am cumpărat Casa Moangă, era foarte degradat totul, o singură piesă de mobilier am găsit şi am restaurat-o. Este o bibliotecă care are monograma familiei Frumuşeanu. A fost şi este un proiect de suflet, a durat foarte mult să fie gata, însă a meritat aşteptarea. A fost, ca să zic aşa, o ambiţie personală restaurarea acestui monument.

    Restaurarea s-a făcut conform proiectului avizat de Direcţia Judeţeană de Cultură Gorj, fără nicio abatere”, a spus Narcis Ciocăzanu.

     

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: