spot_img
16.5 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăActualitate„Cernobîlul“ din orașul lui Brâncuși

    „Cernobîlul“ din orașul lui Brâncuși

    Nu departe de zona centrală a municipiului Târgu Jiu există o zonă care amintește de Cernobîl, orașul din Ucraina, care a fost afectat de explozia centralei nucleare din localitate, astfel încât a fost părăsit din cauza contaminării radioactive. Este vorba de fosta fabrică de țigarete din municipiul Târgu Jiu. Clădirile din incinta unității sunt lăsate în paragină și totul pare dintr-o altă lume. O explozie asemănătoare celei de la Cernobîl pare că a distrus acest loc, care poate să fie platoul perfect pentru realizarea unor filme despre cataclisme.

    Ce societate deține fosta fabrică de țigarete

    Singura clădire care mai funcționează este sediul administrativ, unde se află sediul Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Gorj.

    Fosta fabrică de tutun din Târgu Jiu este deținută de către societatea New Century Development SRL, cu sediul în București, care este controlată de omul de afaceri Ioan Niculae. În urmă cu nici zece ani, această societatea pornea un proiect imobiliar grandios în București , care nu a fost finalizat. Omul de afaceri Ioan Niculae a avut o serie de probleme penale și a fost condamnat la închisoare. Și în prezent, acesta se află în penitenciar, unde își ispășește o altă condamnare penală.

    Una dintre realizările lui Gheorghe Tătărăscu

    Fabrica de țigarete și-a deschis porțile în anul 1940, fiind una dintre marile realizări ale regimului condus de către gorjeanul Gheorghe Tătărăscu. Era una dintre primele fabrici din oraș, care va funcționa cu succes și în perioada comunistă. Peste 1.000 de salariați lucrau în cadrul fabricii de țigarete.

    Elisaveta Stroie a lucrat la Fabrica de Ţigarete din Târgu Jiu vreme de 25 de ani. „Era tânără când s-a angajat, abia deschidea ochii spre viitor şi era dornică să muncească. «Eram în anul 1982 şi auzisem că se căutau muncitori la Fabrica de Ţigarete. Am mers să mă angajez şi am fost primită. Acolo erau primiţi toţi cei care voiau să muncească. Se plătea bine, aveam condiţii şi nu era foarte grea munca. De aceea, erau şi foarte multe femei angajate. Existau maiştrii bărbaţi şi inginerii, maşiniştii, care aveau grijă de maşini. Era tehnologie şi pe vremea comuniştilor, însă nu aşa performantă. Unde mă angajasem eu nu era multă muncă, stăteam în picioare mult, miros de tutun… Mult de lucru era la depozit, acolo unde se primeau baloturile de tutun, se încărcau produsele finite. Acolo lucrau bărbaţii. Ţin minte că exista un atelier unde erau angajaţi numai romi din cartierul Obreja din Târgu Jiu. Cine le mai dă astăzi de lucru acestor oameni necăjiţi? Nimeni. Măcar atunci eram siguri că avem un salariu decent»“, a povestit femeia, potrivit paginii de Facebook „Distrugerea totală a României“.

    Când s-a închis fabrica de țigarete

    După Revoluție, toate fabricile de tutun din România erau reunite în cadrul Societății Naționale „Tutunul Românesc“, care a fost privatizată. Controversatul om de afaceri Ioan Niculae a reușit să o achiziționeze. „Fabrica de Ţigarete din Târgu Jiu era o sucursală a firmei SC Galaxy Tobacco SA Bucureşti, fosta firmă SC Tutunul Românesc, care din 1991 şi până în 1998 fusese numărul unu în producţia internă de ţigarete. În luna martie 2006, printr-o directivă de la centru, activitatea de la fabrica din Târgu Jiu a încetat. Oamenii au fost disponibilizaţi, promiţându-li-se plăţi compensatorii, pe care le-au primit după mai bine de un an“, se mai arată pe pagina de Facebook.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: