La nivel naţional, prezenţa la vot este mai mare decât în anul 2008 ( 38.26%), însă mai scăzută faţă de alegerile din 2012. Ieri, românii au votat în procent de 39.71%.
Pentru prima dată, după o perioadă îndelungată, în foarte multe localităţi urbane, prezenţa la urne a fost mai ridicată decât în mediul rural. Spre exemplu, în Bucureşti s-a înregistrat un procent de peste 40%.
Gorjul cade peste 12 procente prezenţă la vot
În ceea ce priveşte judeţul Gorj, prezenţa este redusă faţă de alegerile parlamentare din 2012, când Gorjul s-a aflat pe locul al doilea pe ţară după Teleorman, cu un procent de 54,14%. Astfel, în Gorj s-a înregistrat o prezenţă de 41,48%, mai mică cu peste 12 procente faţă de scrutinul din 2012. În municipiul Târgu-Jiu, procentul nu a depăşit 40%. Comunele ai căror primari PSD şi-au exprimat susţinerea faţă de Ion Călinoiu şi Ion Ciocea au avut prezenţă scăzută la urne, semn că s-au ţinut de cuvânt în ceea ce priveşte susţinerea celor doi „independenţi”. Este vorba despre comunele Drăgoteşti (38,58% ), Slivileşti (38,58%), Jupâneşti (29,12% ) şi Bărbăteşti (37,91 ).
Emoţii mari pentru Dian Popescu
Totodată, în oraşul Rovinari, singurul fief ALDE, prezenţa la vot a fost foarte scăzută, procentul fiind de puţin peste 30%. Deşi candidatul ALDE avea aşteptări foarte mari legate de rezultatul din Rovinari, mobilizarea electorilor a lăsat de dorit.
Câlnic şi Bustuchin, campioane la vot
În localităţile Câlnic şi Bustuchin, oamenii au ieşit în număr mare la vot. Comuna Câlnic, condusă de liberalul Dumitru Vulpe, este fruntaşă în judeţ, cu o prezenţă la urne de 69,15%, iar la Bustuchin, comuna independentului Ion Ciocea, s-a înregistrat o prezenţă de 62.88%.