Cele două peșteri din județul Gorj care sunt deschise vizitatorilor, Peștera Muierii și Peștera Polovragi, au devenit foarte căutate, de când temperaturile exterioare au crescut. În interiorul muntelui, temperatura este și cu peste 20 de grade mai scăzută. În peșteră este o temperatură constantă de 10 grade Celsius, iar mulți profită de asta, să fugă de caniculă.
La Peștera Muierii, turiștii stau la coadă mai mult timp pentru a putea intra, din dorința de a se mai răcori, ocazie cu care se bucură și de frumusețile acesteia. Biletul de intrare este 20 de lei.
În peșteră s-au descoperit numeroase oseminte
Peștera în care s-au descoperit vechi oseminte umane, dar și de „ursus speleaus” (urs de peșteră), păstrează și numeroase legende.
„Bărbaţii plecau la război, femeile îşi luau copiii şi bătrânii şi se ascundeau în această peşteră până la trecerea pericolului. În acea perioadă, peştera era cunoscută doar de localnici”, a spus ghidul Peșterii Muierii despre proveniența numelui peșterii.
De asemenea, Peștera Polovragi este căutată de turiști, atât pentru răcoarea ei, cât și pentru formațiunile carstice și legendele despre Zamolxis și vracii care au trăit în ea, ce-i oblojeau pe oameni cu o plantă tămăduitoare numită „polvragă”, de unde ar fi venit numele peșterii.