Toate instanțele de judecată din județul Gorj se confruntă cu un deficit grav de judecători. Judecătoria Târgu Cărbunești a ajuns să funcționeze cu doar doi judecători.
„Ne-am desfășurat activitatea cu o schemă redusă de judecători. Din schema completă de 53 de judecători, doar 44 au încheiat activitatea anul trecut. Între timp s-a mai pensionat o colegă și mai sunt două cereri pe rol și cu certitudine se vor pensiona și aceștia. În anul care urmează vor pleca prin pensionare și alți judecători. Este încă un aspect pozitiv la noi față de alte instanțe care sunt depopulate și judecătoriile din raza teritorială a Tribunalului Gorj care au ajuns să funcționeze cu scheme extrem de reduse de personal. De exemplu, Judecătoria Târgu Cărbunești, dintr-o schemă de de zece persoane, funcționează cu doi judecători definitivi și doi stagiari. La Judecătoria Novaci, din cinci judecători în schemă sunt doar doi judecători. La Judecătoria Motru este schema completă de șase judecători, dintre care urmează să se pensioneze patru, în funcție de cum va evolua legea pensiei. La Târgu Jiu sunt 12 judecători din 39“, a declarat Laura Sarcină, președintele Tribunalului Gorj.
Procesele în dosarele noi de la Judecătoria Tg. Cărbunești încep abia în 2024
La Judecătoria Tg. Cărbunești s-a ajuns în situația ca dosarele nou înregistrate în acest an să fie judecată abia de anul viitor.
„Au fost frecvent ședințe peste 160 de dosare pe fiecare termen. Din această cauză au fost nevoiți să dea termene foarte lungi. La Judecătoria Târgu Cărbunești s-a ajuns să se dea termen în anul 2024. Acolo din zece judecători, mai sunt doi. Ne gândeam să nu aibă o problemă de sănătate, pentru că atunci am intra în colaps, atunci trebuie să mergem noi și să judecăm acolo. Acolo, judecătorii judecă în același timp cauze penale și civile. Nu există o specializare pe secții. Doar la Tribunalul Gorj și la Judecătoria Târgu Jiu sunt specializați pe secții“, a mai precizat președintele Tribunalului Gorj.
Președinții de judecătorii muncesc în weekend-uri
Președinții de judecătorii s-au plâns că sunt suprasolicitați și că lucrează chiar și în weekend-uri.
„Președinții de judecătorii s-au plâns că sunt nevoiți să lucreze foarte mult ca să suplinească lipsa de judecători. Mulți dintre ei s-au plâns că anul trecut au avut doar 5-6 weekend-uri libere, ca să gestioneze acest volum de activitate“, a precizat Laura Sarcină.