spot_img
9.7 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 28, 2024
Altele
    AcasăEconomicComplexul Oltenia, pus pe făraş

    Complexul Oltenia, pus pe făraş

    Chiar dacă, în principiu, reprezentanţii Fondului Proprietatea au fost de acord cu înfiinţarea Complexului Energetic Oltenia, în realitate lucrurile sunt mai complicate decât par la prima vedere. Aşa se face că, primele discuţii purtate pe această temă, între reprezentanţii Ministerului Economiei, Constantin Băşăşoiu şi reprezentanţii SNLO şi ai Complexului Turceni au întâmpinat anumite obstacole. Cu obstacole sau fără, cert este faptul că vor mai trece luni bune până când oficialii de la Ministerul Economiei vor conştientiza cu adevărat ce înseamnă înfiinţarea unei companii de genul Electra sau a unui Complex Energetic pentru sistemul energetic românesc.

    Discuţii peste discuţii la Ministerul Economiei, acolo unde reprezentanţii Ministerului Economiei lucrează la adoptarea unui act normativ, care să permită înfiinţarea Complexului Energetic Oltenia. La şedinţa de la Bucureşti a participat şi împuternicitul Ministrului Economiei pe probleme de minerit, Daniel Burlan. Contactat telefonic, Daniel Burlan a declarat că „în momentul de faţă, juriştii au identificat variante pentru a se emite un act normativ, care să nu mai poată fi atacat”. În urmă cu câteva zile, directorul Alexandru Săndulescu, din cadrul Ministerului Economiei a declarat că „discutăm despre crearea a două complexuri energetice. Primul ar fi Complexul Energetic Oltenia, în zona de lignit, care să grupeze partea viabilă din SNLO şi actualele Complexuri Craiova, Turceni şi Rovinari. Celălalt complex energetic este încă în discuţie şi ar viza zona de huilă, părţi din CNH, Deva şi Paroşeni”. Surse din sistem au precizat că proiectul privind Complexul Oltenia s-ar fi blocat, urmare a discuţiile purtate dintre conducerea SNLO, cea a Complexului Turceni, reprezentanţii Ministerului Economiei şi Constantin Bălăşoiu. Astfel, se pare că specialiştii Ministerului Economiei şi-ar fi exprimat opinia în sensul că, ar trebui anulată hotărârea de Guvern prin care s-a stabilit înfiinţarea Companiei Electra. Şi cum probleme apar la tot pasul, chiar dacă reprezentanţii Fondului Proprietatea şi-au dat acordul pentru înfiinţarea unui Complex Energetic pe zona Oltenia, sunt şanse tot mai mari ca nici în acest an reorganizarea sistemului energetic să nu fie posibilă.

    Se vrea privatizarea?

    Interesul Ministerului Economiei ar trebui să fie unul major, în condiţiile în care reprezentanţii FMI au impus anumite termene, lucru ce face ca şansele de asistare, la o privatizare prin vânzarea unor pachete de acţiuni, la bursă să fie tot mai mari. Fostul director general al CE Rovinari, Laurenţiu Ciurel este de părere că „şi la anul viitor, complexurile vor funcţiona în acelaşi mod ca şi până acum. Se observă o îndreptare a situaţiei, la cele două complexuri după plecarea unei anumite persoane, este cerere pe piaţă iar termocentralele au înregistrat deja profit pe primele trei luni de peste 200 miliarde lei vechi”. În paralel, după ce au fost publicate normele de aplicare privind Ordonanţa de Reeşalonare, s-a trecut deja la întocmirea dosarului pe baza căruia SNLO va beneficia de o plată eşalonată a datoriilor la bugetul de stat.

    Te-ar mai putea interesa

    4 COMENTARII

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: