spot_img
18.2 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăActualitate"Apele tac", cel mai bun scurt metraj al anului

    „Apele tac”, cel mai bun scurt metraj al anului

    Cuzin Toma este întruchiparea frumosului şi artei laolaltă. Nu o spun eu, ci o spun marii critici de film, care au aplaudat la scenă deschisă, filmul „Silent River”, (Apele Tac), un film de mare succes, în care, actorul menţionat mai sus, joacă rolul principal. Şi dacă asta nu ar fi fost tot, Cuzin Toma este gorjean, get pe get, un gorjean îndrăgostit de arta filmului şi a teatrului, deopotrivă şi care, prin rolul pe care îl joacă în „Apele tac”, a făcut înconjurul lumii, demonstrând încă o dată, dacă mai era nevoie, profesionalismul de care dă dovadă.

    E gorjean de-al nostru, deşi figura lui te îndeamnă mai mult să te gândeşti la cei din Ardeal. E pasionat de teatru şi film şi spune despre viaţa lui că e ca o scenă, în care îşi joacă, rolul aşa cum ştie el mai bine. S-a năsut la Peştişani, unde a cunoscut-o şi pe soţia lui, o artistă consacrată, pictoriţă, căreia îi plac lucrurile extravagante şi inedite. Cuzin Toma a participat de curând la festivalul de film de la Berlin şi a reuşit să impresioneze audienţa cu rolul din filmul „Apele tac”, unde joacă alături de Andi Vasluianu şi Patricia Moga. În „Apele tac”, a cărei acţiune se petrece în România anului 1986, Gregor şi Vali vor să fugă din ţară, trecând Dunărea înot, spre partea sârbă. Pentru a fi sigur de reuşita fugii, Gregor are o singură condiţie: Vali trebuie să îşi lase soţia în urmă. Filmul este o co-producţie Filmallee (Germania) Strada Film. De cum a rulat pe sticlă, filmul a şi câştigat foarte multe premii, la cele mai mari festivaluri de film din lume.

    Filmul a făcut înconjurul lumii

    Producţia a câştigat premiul pentru cea mai bună audienţă şi cel mai bun film românesc, la Next Film Festival in Bucharest, în Tampere, Finlanda şi a fost nominalizat la for European Film Award 2011!(premiile Filmului European 2011). Scurt-metrajul (cu titlu internaţional: Silent River), regizat de Anca Miruna Lăzărescu, a fost selecţionat în competiţia de scurt-metraje a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin şi se pare că a câştigat simpatia publicului, câştigând premiul pentru cele mai multe voturi ale publicului. Cuzin recunoaşte că participarea la un asemenea festival, cu un rol principal într-un film, este o provocare şi, în acelaşi timp, este o mare împlinire. „Este o mare realizare pentru meseria mea de actor. Filmul are 31 de minute şi îi aparţine scenaristei şi regizoarei Anca Miruna Lăzărescu. Mi-a plăcut foarte mult personajul. A fost o experienţă frumoasă. Am avut ocazia să joc cu Andi. Mi-a plăcut şi scenariul, pentru că era foarte bine scris, caracterul personajului, cel puţin structural, şi atunci a fost foarte uşor şi chiar şi Anca a fost destul de deschisă şi şi-a făcut documentarea foarte bine. La un momentan dat, trebuia să ne facă fotografii tip buletin ceauşist, şi ne-a lăsat mustaţă. Semănam foarte bine amândoi”, a declarat actorul. De menţionat este faptul că acest film este coprodus de casa de producţie câştigătoare anul trecut la Berlin cu „Eu când vreau să fluier, fluier”.

    Cel mai bun scurt metraj românesc

    Potrivit criticilor de artă „Din cele patru filme româneşti prezente în competiţia acestei ediţii, Next 2011, juriul a acordat scurtmetrajului „Apele tac” (r. Anca Miruna Lăzărescu), premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc, oferit de Abis Studio. Mariane Masone, membră a juriului Next a motivat alegerea acestuia declarând că „Apele tac” este mai mult decât un mod cinematografic de a încheia socotelile cu trecutul. Este un film de acţiune plin de suspans şi dovada unui mare talent”, se arată pe www.cinemagia.ro. Cuzin Toma este un împătimit al filmului şi declară, deschis, că ar fi oricând încântat să participe la astfel de proiecte, care îi pun în valoare calităţile şi talentul actoricesc. În ediţiile anterioare, prezentam viaţa lui Cuzin, aşa cum a fost, de la omul modest, care a lucrat orice se putea lucra, de la miner, până la gardian sau bucătar, acum actorul ni se înfăţişează ca un actor deplin, în care se împletesc valorile culturale şi morale. Îl puteţi vedea, atunci când poposiţi prin capitală, jucând pe scena Teatrului Foarte Mic, alături de mari actori şi regizori, precum Lucian Pintilie, Sergiu Nicolaescu, Horaţiu Mălăele, Dan Puric, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Radu Muntean, Liviu Ciulei şi alţii, care prin sprijinul lor, îi arată lui Cuzin, drumul spre glorie. Actorul promite, cât de curând, o nouă apariţie pe sticlă, care va revoluţiona lumea filmului.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: