spot_img
18.2 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăEconomicCreștere de un milion de euro a exporturilor de cărbune din Gorj

    Creștere de un milion de euro a exporturilor de cărbune din Gorj

    Veste bună pentru cei care au investit în cariere private de cărbune pe raza județului Gorj. Astfel de afaceri prosperă. Cresc în continuare exporturile de cărbune din județul Gorj. Principalul partener de export este Serbia. Asta în timp ce carierele de stat se închid, una după alta.

    Cărbunele din Gorj este folosit în statul vecin, pentru producerea de energie electrică, în principal. Potrivit ultimelor raportări realizate de către Direcția de Statistică a Județului Gorj, creșterea exporturilor este de peste un milion de euro, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Astfel, exporturile în luna martie 2023 au însumat 6.447.000 euro, cu 180.000 euro peste nivelul celor realizate în luna martie 2022.

    Secţiunile care au înregistrat creşteri sunt: produse minerale (+1.085.000 euro), materiale plastice, cauciuc şi articole din acestea (+893.000 euro), produse ale industriei chimice şi ale industriilor conexe (+48.000 euro), maşini, aparate şi echipamente electrice; aparate de înregistrat sau de reprodus sunetul şi imaginile (+32.000 euro), produse vegetale (+7.000 euro).

    Exportul e făcut de carierele private

    Cărbunele este exportat în principal de la carierele miniere private. Acestea sunt în zona Motru. Complexul Energetic Oltenia nu se află printre companiile care exportă cărbune. Nu are lignit nici pentru consumul propriu, în vederea asigurării producției de energie electrică.

    Este de amintit că exporturile de cărbune rămân în apanajul companiilor private din județ. Complexul Energetic Oltenia nu numai că nu investește în carierele miniere, dar are aprobat un Plan de restructurare și decarbonare. Compania va închide treptat subunitățile miniere. Din 10 cariere miniere în momentul de față se va rămâne de la 1 ianuarie 2026 cu 4 subunități. Toate vor fi însă în rezervă de capaciatate și vor funcționa doar la solicitarea Transelectrica. Mineritul din Gorj va trebui să dispară până în 2030 – 2031, conform Legii decarbonizării.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: