spot_img
16.1 C
Târgu Jiu
luni, octombrie 2, 2023
Altele
  AcasăEconomicGreenpeace a trimis o scrisoare deschisă deputaților prin care le cere să...

  Greenpeace a trimis o scrisoare deschisă deputaților prin care le cere să voteze proiectul de reducere a vârstei de pensionare

  Greenpeace le cere deputaților să voteze proiectul legislativ prin care se va reduce vârsta de pensionare a mai multor categorii de salariați care muncesc în condiții deosebite de muncă, printre care se numără și angajații Complexului Energetic Oltenia (CEO).

  De aproximativ două luni, zeci de salariați de la CEO protestează în Piața Prefecturii pentru ca acest proiect legislativ să fie votat.

  Greenpeace a lansat o scrisoare deschisă deputaților: „Stimați deputați. La ședința din 16 iunie, găsiți pe ordinea de zi proiectul de lege Pl-x 75/2021, prin care se aduc completări și modificări la articolele 30 și 56 din Legea privind sistemul unitar de pensii publice 263/2010.

  Prin acest proiect de lege, se recunoaște grupa de muncă în condiții speciale pentru angajații Complexului Energetic Oltenia, angajați care își desfășoară activitatea în unitățile de producție a energiei electrice pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui. Se recunoaște astfel un drept de care lucrătorii din industria mineritului au fost privați, în mod injust, până în acest moment.

  Vă îndemnăm să votați acest proiect de lege, care ar conferi un plus de protecție socială pentru oamenii care își desfășoară activitatea în condiții de muncă extrem de grele. În plus, situația lor este îngreunată și de modul ineficient în care atât conducerea Complexului Energetic Oltenia, cât și Ministerul Energiei gestionează planurile de restructurare și decarbonare ale companiei. Aceste planuri nu au fost dezbătute cu angajații companiei și în formula actuală ele periclitează tranziția energetică justă a județului Gorj, în special accesarea fondurilor europene destinate menținerii activității economice.

  O tranziție energetică justă de la combustibili fosili la surse curate de energie nu se poate realiza fără a acorda sprijin social pentru comunitățile miniere, fără a crea alternative economice și fără a crește nivelul de ocupare a forței de muncă afectate de renunțarea la cărbune. De votul dumneavoastră de miercuri depinde viitorul a mii de oameni“.

  Te-ar mai putea interesa

  2 COMENTARII

  1. Ba prostilor!
   Voi stiti ca nu mai sunt bani de pensii si ca trebuie sa muncim pana murim?
   Cu cat vor dori mai multi sa iese la pensie cu atat va fi vai si amar de cei care muncesc si produc pe profit. Dupa ce ca produceti mai putin, vreti bani mai multi, basca pensii pentru grupa II de munca (conditii speciale) si iesire la 52-53 de ani din campul muncii. Pai ceilalti care muncesc pana la 65 -70 de ani ii veti obliga sa munceasca pentru pensiile voastre pana intra in sicriu? Mai ales minerii care au iesit la 43 de ani la pensie (venituri de completare+soamj -2 ani, apoi pensie grupa I de munca , pensie mai mare de 2 ori decat salariul pe care-l castigau. Unde mai exista asa ceva in lume, numai in Romania- mama fraierilor care muncesc, ceilalti fiind smecheri.
   Sa auzim numai de bine!

  2. Nu mai vorbim de minerii din subteran care mai au 2-3 – 5 -7 ani pana implinesc si ei 20 de ani vechime subteran. Acestia stau ca vitele, nu fac nimic, se duc la munca la Petrescu si Ghiga, ( ca de, e normal nu poti ajunge acolo pentru conservare decat cu o interventie si chiar daca ai dat bani pentru asta, trebuie ca atunci cand te cheama seful la el acasa, sa-l ajuti cu diverse). Nu e posibil asa ceva , sa stai degeaba la „suprafata” si sa fii platit „subteran” 100%, doar ca sa iese si acei angajati la pensie din subteran, de fapt ei vor iesi la pensie furand din banii nostrii.
   Atat am avut de completat despre minerii din subteran, care de fapt sunt „de suprafata”!

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: