spot_img
9.7 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 28, 2024
Altele
    AcasăEconomicNu vor privatizarea companiilor din energie

    Nu vor privatizarea companiilor din energie

    Sindicatele nu sunt de acord cu privatizarea unor companii de stat, din domeniul transporturilor şi energiei, aşa cum solicită Fondul Monetar Internaţional, în noul acord cu România. Nici în Gorj, sindicatele nu agreează varianta privatizării Complexurilor Energetice şi a SNLO.

    Şeful delegaţiei FMI, Jeffrey Franks, s-a întâlnit, vineri, cu reprezentanţii sindicatelor pentru a discuta pe marginea privatizării companiilor de stat. În faţa unei asemenea propuneri, sindicatele au susţinut faptul că nu este momentul potrivit pentru privatizare, prioritară fiind depolitizarea managementului acestor societăţi, au declarat surse sindicale, la finalul reuniunii, conform Agerpres. Liderul BNS, Dumitru Costin, a afirmat că partea guvernamentală trage de timp, în privinţa privatizării managementului companiilor de stat pentru că se apropie campania electorală şi „găinile cu ouă de aur trebuie să rămână în braţe politice”. O problemă o reprezintă, însă, arieratele companiilor de stat, estimate la 5% din PIB, respectiv 25-30 miliarde lei, sume care ar trebui reduse cel puţin cu câteva sute de milioane de lei sau chiar miliarde de lei. Fostul ministru de finanţe, Sebastian Vlădescu a declarat la Realitatea TV că principala presiune a FMI va fi către privatizare, pentru a scoate din circuit toate aceste societăţi, care creează problema arieratelor, dar că aici va exista şi cea mai profundă opoziţie. El a declarat că varianta privatizării va întâmpina cea mai mare opoziţie din partea română, care preferă varianta privatizării managementului. În ceea ce priveşte reducerea arieratelor, acumulate de companii, premierul Boc a afirmat că acestea trebuie recuperate, iar obiectivul fundamental al restructurării sectorului este să nu se mai acumuleze pe viitor alte arierate. Premierul Emil Boc a declarat că, în privinţa privatizării managementului unora dintre aceste companii, Ministerul Justiţiei lucrează la un proiect de lege, care să permită realizarea acestora.

    Sindicatele din Gorj nu vor privatizare

    Nici sindicatele din bazinul minier şi energetic al Olteniei nu agreează ideea privatizării complexurilor şi a SNLO. Pentru cotidianul „Impact în Gorj”, preşedintele executiv al USME Jilţ Turceni, Adrian Marciuc a precizat că „pe segmentul de producţie, direct productiv, suntem omul şi locul, mai sunt ceva probleme pe la tesa, însă, nu majore. Guvernul ştie cel mai bine ce are de făcut”. Şi vicepreşedintele FNME, Gheorghe Etăgan are o poziţie şi a susţinut zilele trecute că în sistem nu este agreată privatizarea. „Ar fi o mare greşeală din partea Guvernului să privatizeze sectorul minier şi energetic. Acest sector trebuie să rămână strategic, măcar el. Acest Guvern trebuie să fie serios şi să nu ţină cont de ceea ce se vrea”, a mai precizat Etăgan. În ceea ce priveşte poziţia Sindicatului Energia Turceni, liderul Eugen Iovan este convins de faptul că statul nu va trece la privatizare „nu cred că statul are de gând să distrugă sistemul energetic naţional. Nu cred că îşi permite să îşi bată joc. Complexurile sunt profitabile, salariile nu sunt mari iar oamenii lucrează în condiţii grele”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: