spot_img
10 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 28, 2024
Altele
    AcasăEconomicProducția de cărbune a CE Oltenia, sub semnul întrebării! „Vom ajunge să...

    Producția de cărbune a CE Oltenia, sub semnul întrebării! „Vom ajunge să oprim anumite excavatoare”

    Complexul Energetic Oltenia riscă să nu atingă producția de cărbune propusă pentru anul 2018. Atenționările vin chiar de la șeful Diviziei Miniere, Gheorghe Dobriţanu, care spune că mai multe excavatoare vor fi oprite dacă Guvernul refuză în continuare scoaterea anumitor suprafețe de teren din circuitul silvic. Potrivit lui Dobriţanu, cele mai mari probleme sunt prognozate pentru carierele Roșia și Tismana.

    Peste 20 de milioane de tone de cărbune și-au propus șefii Complexului Energetic Oltenia să extragă anul acesta din carierele companiei, însă cifra ar putea rămâne doar o previziune pe hârtie. Guvernanții nu se grăbesc să sprijine Complexul, iar excavatoarele mai mult stau. „Deocamdată nu sunt îndeplinite condițiile pentru a produce anul acesta cele 22,5 milioane de tone de cărbune. Această situație este știută și este înaintată și ministerului. Suntem deficitari cu anumite fronturi de lucru, atât în zona Rovinariului, cât și în zona Jilț și Motru. Avem anumite suprafețe de teren achiziționate, care sunt împădurite, au vegetație forestieră și avem în continuare greutăți în scoaterea din circuitul silvic. Încă se lucrează la Codul Silvic, sunt anumite amendamente care au fost făcute în Parlament și se așteaptă reglementările respective”, a declarat Gheorghe Dobriţanu, directorul Direcției Miniere din cadrul Complexului Energetic Oltenia.

    „Situația va fi gravă”

    Șefii companiei știu și zonele cu cele mai mari probleme, dar spun că nu pot face nimic în lipsa hotărârilor de guvern mult-așteptate de întreg sistemul energetic. „Sunt așteptate hotărârile de guvern pentru Cariera Roșia, pentru Jilț Sud și lucrăm pentru a obține și pentru Roșiuța și Pinoasa până la sfârșitul anului. Singura hotărâre de guvern pe care o avem este pentru Jilț Nord, dar și acolo avem greutăți. Sunt 100 de hectare de pădure pentru care nu avem încă scoaterea din circuitul silvic. Situația nu este foarte gravă în momentul de față, dar dacă nu obținem aceste hotărâri de guvern va fi gravă în Roșia și în Tismana, unde avem terenuri achiziționate, dar nu putem înainta”, a mai explicat Gheorghe Dobriţanu.

    Peste două milioane de tone în ianuarie

    În opinia șefului Direcției Miniere, producția de cărbune la început de 2018 este în grafic, însă probleme vor apărea spre sfârșitul anului. „Luna ianuarie am încheiat-o cu o producție de peste două milioane de tone de cărbune. Mergând în ritmul acesta nu s-ar pune problema să nu realizăm producția, dar este problema asigurării fronturilor de lucru. În condițiile în care nu vom reuși să obținem scoaterea din circuitul silvic al acestor suprafețe de teren, vom ajunge să oprim anumite excavatoare din anumite cariere și nu vom putea obține producția pe care ne-am propus-o”, a adăugat Gheorghe Dobriţanu, directorul Direcției Miniere a CE Oltenia.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: