spot_img
18.2 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăEconomicUnul din cinci angajaţi, afară!

    Unul din cinci angajaţi, afară!

    Un salariat din cinci va fi dat afară de la companiile din subordinea Ministerului Economiei, conform datelor oficiale centralizate de gândul.info. Prin proiectul de act normativ avut în atenţie până în 2018, Guvernul doreşte o eficientizare a activităţii societăţilor energetice de stat, care au acumulat doar în 2011 datorii totale de 3,9 miliarde euro.

    În următorii cinci ani, în perioada 2013-2018, se estimează că aproximativ 10.500 de salariaţi din companiile de stat ar urma să fie concediaţi. Iniţial, pe lista Guvernului figurau 15 societăţi, însă în actul normativ sunt date drept exemplu doar o parte din companiile asupra cărora va putea fi aplicată ordonanţa 116. Printre acestea se regăseşte Complexul Energetic Oltenia, RAAN, Complexul Energetic Hunedoara şi Electrica. Ministrul Delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop a declarat, conform Gândul, că nicio reducere de personal nu se va face fără acordul Guvernului. „Ministerul propune Guvernului sumele de care are nevoie. Deci toate sumele se vor da prin hotărâre de Guvern, nu va face compania de capul ei”, a declarat Pop pentru Gândul. În ceea ce priveşte persoanele avute în atenţie sunt mai multe categorii stabilite după anumite criterii. „Sunt patru categorii de persoane, patru trepte de vechime. În funcţie de ce vechime au, cel mai puţin primesc cei cu vechime de trei ani, iar cel mai mult cei cu peste 25 de ani vechime”, susţine Liviu Pop. Vizaţi de acest proces de restructurare sunt, conform Gândul, peste 21% dintre angajaţii companiilor de stat. Liderul FNME a declarat că pentru perioada 2013-2014, 1.000 de salariaţi din CEO îndeplinesc condiţiile de pensionare iar în acest sens va avea loc o întâlnire în care se va pune pe tapet un program de eficientizare şi acompaniament social.

    Indemnizaţie de şomaj

    Conform ordonanţei, angajaţii disponibilizaţi vor primi indemnizaţie de şomaj, dar şi plăţi compensatorii, care vor fi acordate de către companiile sau regiile la care au lucrat şi vor proveni din bugetele acestora, şi un venit lunar de completare. Gândul.info arată că printre obligaţiile celor care vor beneficia de aceste sume de bani se numără căutarea unui nou loc de muncă şi participarea la programele de formare profesională oferite de agenţia pentru ocuparea forţei de muncă la care sunt înregistraţi. În cazul în care nu se vor prezenta lunar la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă „pentru a primi sprijin în vederea încadrării în muncă” sau dacă vor „refuza nejustificat” un post nou oferit, ei nu vor mai putea beneficia de venitul de completare. De asemenea, în cazul decesului persoanei disponibilizate, acesta nu va putea fi încasat în continuare de către familia sa. Conform expunerii de motive, Guvernul României trebuie să rezolve cum s-a angajat, „deficienţele constatate la unele întreprinderi de stat prin măsuri care să conducă la redresarea economico-financiară a acestora şi la eliminarea pierderilor şi eficientizarea pe termen lung a activităţii”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: