spot_img
16.4 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesA început Festivalul „Film în Sat“ de la Peștișani. Actori celebri vin...

    A început Festivalul „Film în Sat“ de la Peștișani. Actori celebri vin în comuna lui Brâncuși

    Festivalul „Film în Sat“, aflat la cea de-a doua ediție, a debutat marți, 1 august, în comuna Peștișani. Festivalul este organizat de Asociația Culturală „CUZIN TOMA – Dacă eu pot, poți și tu”.

    Ediția din acest an aduce un program mai amplu, care se desfășoară pe parcursul a șase zile și cuprinde piese de teatru, concerte și multe filme românești de succes.
    „Timp de șase zile, la Peștișani (Gorj), între 1 – 6 august, are loc cea de-a doua ediție a festivalul de Artă „Film în Sat”, cel mai mare eveniment cultural din mediul rural. În programul festivalului inițiat de actorul Cuzin Toma, care și-a propus să contribuie la dezvoltarea creativității tinerilor și adulților din mediul rural prin artă, se regăsesc filme românești și moldovenești, spectacole de teatru, concerte live și ateliere de creație. Organizat de Asociația Culturală „CUZIN TOMA – Dacă eu pot, poți și tu”, festivalul de artă Film în Sat este un eveniment cu acces liber, care oferă participanților oportunitatea de a întâlni actori și regizori, artiști plastici și muzicieni“, se arată într-un comunicat de presă.

    Programul festivalului

    Publicul este așteptat  în fiecare seară la proiecții de film, românești și moldovenești, urmate de discuții cu regizori, producători și actori și moderate de criticul de film Irina-Margareta Nistor: Ramon, în prezența regizorului Jesús del Cerro și a actorului Pavel Bartoș, „Ghinionistul” (r. Iura Luncașu), în prezența actorului Gheorghe Visu, „Nunta mută” – în prezența regizorului și actorului Horațiu Mălăele, Boss, recentul thriller noir al regizorului Bogdan Mirică, în prezența actorului Cuzin Toma, precum și Carbon, în prezența producătorului Sergiu Cumatrenco. Programul filmelor este completat de o selecție de scurtmetraje românești.
    „Horațiu Mălăele, unul dintre invitații speciali ai festivalului, va prezenta la Film în Sat one man show-ul „Sunt un orb”, care va purta publicul prin operele marilor poeți Marin Sorescu, George Topârceanu, Nichita Stănescu, Emil Brumaru și mulți alții, în timp ce „Doamne ferește”, spectacolul semnat de Lia Bugnar, aduce în fața publicului de la Peștișani actori remarcabili precum Cuzin Toma, Liliana Pană, Marin Grigore, Oana Pușcatu și Irina Rădulescu. Printre invitații speciali ai festivalului se regăsesc și actrițele Andreea Grămoșteanu, Ecaterina Ladin și Anca Dumitra“, au transmis organizatorii.
    Cei prezenți la festival vor avea parte și de o serie de concerte. Corina Sîrghi și Taraful Jean Americanu, Simion Bogdan-Mihai & Lăutarii de Mătase și Mihai Mărgineanu & Band sunt artiștii care vor urca pe scena din Peștișani, precum și artiști ca Arwen-Vira Marsh, José Almar sau Duo Adagio.

    Ateliere de pictură și de actorie

    De asemenea, în cadrul festivalului vor avea loc o serie de ateliere, care se adresează participanților cu vârste cuprinse între 6 și 70 de ani, care vor fi susținute, printre alții, de artistul plastic Cuzina, soția lui Cuzin Toma, pe numele său real Cristina Toma. Aceasta va susține atelier de „Action painting“, de broderie („Amprenta“) și de pictură („Pădurea de Șevalete“), alături de artistul vizual Ana Bănică.
    De asemenea, un alt atelier se adresează tinerilor cu vârste între 15-19 ani și va fi despre autocunoaștere și autorespect, dar și despre relații sănătoase de la prima iubire, sub coordonarea Silviei Guță, specialist în psihoterapie experiențială. „Joaca de-a actorul” va fi un alt atelier de actorie susținut de Eduard Păuna, care își propune să-i ajute pe copii să experimenteze pentru o oră viața unui proaspăt student la actorie.

    Cuzin Toma: „Revederea cu prietenii din copilărie este mereu plăcută“

    Actorul Cuzin Toma este Cetățean de Onoare al comunei Peștișani. Acesta s-a născut în județul Olt, dar a copilărit și a trăit în prima parte a tinereții în comuna Peștișani. El a mărturisit că revederea cu prietenii din copilărie este plăcută: „Revederea cu prietenii din copilărie este mereu plăcută, dar de trei ani mă tot revăd cu eu. De anul acesta, sunt oameni, dintre colegii și prietenii mei, care te privesc diferit în ochi, pentru că încep să înțeleagă importanța acestui festival și importanța culturii la sat, pentru că nu doar agricultura este importantă, și cu cultura. M-am întors la Peștișani după 20 de ani, pentru că am văzut că s-a dezvoltat suficient de mult față de multe alte localități, astfel încât oamenii să înțeleagă și să primească cu brațele deschise cultura de calitate“, a precizat actorul. Cuzin Toma a lucrat, înainte de a deveni actor, ca miner în cadrul carierelor de cărbune din Gorj, dar și ca dansator la Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului“ din Târgu Jiu.

    Autoritățile, alături de artiști

    „Doresc să le mulțumesc actorului Toma Cuzin și lui Cosmin Pigui, primarul comunei Peștișani, pentru implicarea lor deosebită și pentru inspirația adusă în crearea acestui minunat festival care reprezintă mai mult decât o simplă serie de evenimente culturale.
    „Film în Sat” este o călătorie fascinantă în universul filmului românesc și moldovenesc, o experiență plină de emoție prin spectacolele de teatru și o explozie de momente muzicale susținute de artiști talentați.
    Să ne bucurăm, așadar, de această inițiativă valoroasă dedicată dezvoltării creativității și inspirației în rândul tinerilor și adulților din mediul rural!
    Vă așteptăm cu inima deschisă să vă alăturați comunității care împletește tradiția cu modernismul, într-un loc în care visele prind contur prin artă.
    Împreună putem face ca această a doua ediție a festivalului „Film în Sat” să devină una memorabilă!” a transmis Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj.
    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: