spot_img
2.5 C
Târgu Jiu
duminică, decembrie 3, 2023
Altele
  AcasăNationalBăsescu: Acciza parţială pentru transportatori introduce o perturbare în sistemul fiscal

  Băsescu: Acciza parţială pentru transportatori introduce o perturbare în sistemul fiscal

  Preşedintele Traian Băsescu a susţinut luni că sistemul fiscal va fi perturbat de reglementarea anuntaţă de premierul Victor Ponta prin care transportatorii rutieri îşi pot recupera patru cenţi din acciza la carburanţi.

  „În ultima ieşire publică, a mai lansat şi înţelegerea pe care a făcut-o cu transportatorii. Este un lucru complicat. Am aflat că Victor-Viorel spune că vor lua banii înapoi cei care vor alimenta cinstit. Victor-Viorel, îţi spun de pe acum, o să primească finanţele camioane de facturi pentru maşini care n-au alimentat niciodată şi vei da înapoi echivalentul a 4 cenţi, ceea ce va fi o lovitură pentru bugetul de stat. Sunt convins că imaginaţia românilor va funcţiona şi, la fel cum au fost perioade, şi mai sunt şi acum, când se făceau restituiri de TVA nejustificate pentru exporturi fictive, la fel va afla domnul Victor-Viorel cum e să consumi mult mai multă motorină decât în mod real s-a consumat. După scripte va ieşi că s-a consumat mult mai multă motorină, va fi o competiţie, cine produce bonuri de alimentare şi, sigur, pentru că tot avem instituţiile de control politizate, unii vor fi prinşi, alţii vor fi toleraţi. Se introduce în sistemul fiscal românesc o perturbare care va duce la costuri foarte ridicate”, a spus preşedintele Băsescu la Palatul Cotroceni. El a precizat că în plus vor fi şi costuri de administrare foarte mari.

  „Vor trebui să găsească funcţionari care să se uite de dimineaţă până seara în bonurile de alimentare. Mă întreb cum vor scoate, când conducătorul auto va cumpăra şi covrigi din staţia de alimentare. Că acolo pui şi covrigi, şi ciocolată, şi nu ştiu ce, şi intră şi combustibilul. Va fi o muncă titanică, în care foarte mulţi oameni vor plăti nevinovaţi când va veni controlul în urma lor”, a afirmat şeful statului. Băsescu a mai susţinut că, în acest mod, se creează o nişă de evaziune şi de încasare de venituri nejustificate foarte mare. „Nu o să îi acuzi pe marii transportatori, care sunt serioşi, că nu au cum să aibă alt tip de comportament. Dar vor fi foarte mulţi care vor face un sport din restituirea accizei de 4 eurocenţi pe seama Ministerului de Finanţe. Administrarea este un cost foarte ridicat, iar relaţia cu toţi furnizorii de combustibil privaţi români, străini va fi extrem de dificilă, pentru că vor trebui confruntate cantităţile raportate de cei care vând combustibil cu ceea ce primeşte Ministerul de Finanţe ca bonuri spre rambursarea a 4 eurocenţi”, a explicat el. Şeful statului a mai spus că prin această măsură aparatul administrativ se va afla într-o situaţie căreia nu îi va face faţă, motivând că un astfel de proces este greu de gestionat.

  „Ceea ce Victor Viorel preconizează, că se face rambursarea o dată la trei luni, o dată pe trimestru, gândindu-se că în trei luni va pune la punct un astfel de sistem, este o eroare. Nu va putea fi pus la punct. Şi atunci are două alternative: ori să îi păcălească pe transportatori că le va rambursa 4 eurocenţi, ori să nu îi păcălească, dar sistemul să nu funcţioneze. Sistemul va avea foarte multe vulnerabilităţi, pentru că este nepregătit pentru o astfel de operaţiune şi, pe de altă parte, asupra lui vor fi presiunile specifice rambursării TVA, de genul: declaraţii false, bonuri false şi multe altele, şi bonul pe care vor fi şi covrigi, şi de toate”, a adăugat el. Şeful statului a adăugat că „vor fi păcăliţi şi agricultorii”, în contextul în care ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat „o compensare parţială”. „După ce s-au introdus atâtea taxe pentru agricultori, o creştere a costului la combustibil este tot ce îşi mai doreau – în ghilimele – agricultorii”, a spus el. Băsescu a arătat că acciza la carburanţi va afecta foarte multe societăţi mici, societăţi familiale şi foarte multe afaceri individuale. „Pe de altă parte, de ce firmelor le acorzi o reducere, o rambursare de 4 eurocenţi, iar populaţiei nu? Sunt foarte mulţi oameni care pentru a ajunge la serviciu trebuie să folosească maşina personală, nu beneficiază de transport public. Este o discriminare grosolană care se face între consumatorii de combustibil”, a declarat el.

  Şeful statului a menţionat că cea mai bună soluţie este renunţarea în ultimul moment la acciza pe carburanţi. „Ajung cele 35 de taxe noi introduse de Victor-Viorel, ajunge intrarea în plată a taxei pe stâlp de la 1 aprilie, nu mai trebuie şi taxa de 42 de bani pentru fiecare litru de combustibil. Vreau să înţelegeţi foarte bine un lucru: dacă ar fi fost o necesitate n-aş fi spus nimic, dar este o nevoie politică pentru a avea bani să dea baronilor. (…) Această taxă pe combustibil este un abuz, pentru că România a ajuns la nivelul obligatoriu de acciză cerut de UE prin tratatul pe care l-am semnat cu UE, iar România este ţara care are cea mai mare resursă”, a adăugat Băsescu. Premierul Victor Ponta a declarat luni că Guvernul va emite cel mai probabil miercuri o ordonanţă de urgenţă prin care va reglementa modul în care transportatorii rutieri îşi pot recupera patru cenţi din acciza la carburanţi. Potrivit premierului, de această măsură vor beneficia numai acei transportatori rutieri care vor prezenta factură.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: